Pók

olvasói
(0)
A kanadai David Cronenberg rendező a horrorműfaj egyik élő legendája, számos eredetibb művel (Porontyok; Videodrome; Két test, egy lélek; Karambol) és egy jóformán maga feltalálta alműfajjal, a biohorrorral a háta mögött. Az emberi lélek (és test) mélyrétegeiben mindig is szívesen kutakodó rendező ezúttal egy rendkívül kusza psziché világába merült alá, különös hangulatú, lidérces atmoszférájú munkájában.


A történet hőse, Pók, a betegesen különc és végletesen magányos ember az elmegyógyintézetben töltött húsz év után visszatér ifjúsága helyszínére, a londoni East End utcáira. A környék miliője és az utcák illata lassan felidézi benne gyermekkorának szörnyű emlékeit, azon időszakot, amikor apja előbb összeállt egy prostituálttal, majd lassan a halálba kergette imádott édesanyját.

Cronenberg nem saját forgatókönyvéből, hanem hozott anyagból dolgozott, Patrick McGrath 1990-ben született azonos című regényét adaptálta filmre az író közreműködésével. Az egyébként szuverén látásmódú direktor azonban túlságosan is tisztelte az eredeti művet, és - amellett, hogy a sztori időpontját a harmincas és ötvenes évekből a hatvanas és nyolcvanas évekbe helyezte - nemigen változtatott rajta. Alig igyekezett valamit hozzátoldani, inkább elvett belőle: a regény lázas, hagymázas vízióinak élén tompított picit, a sokszor nehezen kiszálazható történéseket egyértelművé tette és több helyütt magyarázó jellegű jeleneteket iktatott be a cselekménybe. Az eredetileg többszereplős, itt viszont egyetlen figurát a centrumba helyező, afféle kamarajátékká alakított történet sikere mindezek következtében kevéssé a rendezőn, inkább a főszerepet játszó Ralph Fiennes-on múlik. Aki, mint tudjuk, nem egy színészfenomén.
Homolka
2003.11.06
|
Spider
angol-kanadai thriller, 98 perc, 2002
"Az amnéziás Spider az elmegyógyintézetből visszatér a londoni külvárosba, hogy összerakja gyermekkorának emlékképeit. A biohorror nagymestere eljutott a légytől a pókig. Az angol beteg, a világ háló."
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.