Holdfényév

olvasói
(0)
A hetvenes évekbeli New Englandben járunk, ahol a jóravaló Joe (Jake Gyllenhaal - Donnie Darko) bájos menyasszonya fegyveres rablás áldozata lesz. Mivel a szerencsétlen lányt nem Uma Thurman alakítja, a film nem fordul B-rutinos totál-brutálba - sokkal inkább felemás családi dráma kerekedik belőle, miután az aggvőlegény úgy dönt, hogy betársul majdnem-apósa (Dustin Hoffman) ingatlanüzletébe, és a szülőkkel gyászol.
Volt már példa hasonlóan nyomasztó alaphangulatú filmdrámára az utóbbi években (Nanni Moretti: A fiú szobája, Todd Field: A hálószobában), a Holdfényév azonban nem elégszik meg a szobák fojtogatóan szűk terével, hanem egészen a tárgyalóteremig vezeti az egyre lankadó figyelmű nézőt. Joe családon és üzleten belüli helykeresése nem sok izgalmat tartogat számunkra, ezért egyre világosabbá válik, hogy a dramaturgiai megváltás csakis a gyilkos perének tárgyalásától várható, ahol a minél szigorúbb ítélet kedvéért Joe-nak el kell játszania az összetört szívű vőlegényt. Ő azonban nem akar bosszút állni, annál is inkább, mert időközben beleszeretett a szépszájú bártulajdonos-postáslányba - aki mellesleg Vietnámba delegált szerelmét gyászolja -, meg persze van neki egy pici titka is. 
 
Sok korhű autó gördül el a családi ingatlaniroda előtt, mire végre kibontakozik a valós konfliktus, és Joe megdöbbentő őszintesége végül feloldja a gyászoló anya (Susan Sarandon) írói mini-blokkját. Műfaját tekintve családi-tárgyalótermi csattanódrámához, fajsúlyát tekintve „Donnie Light” besorolású filmhez van szerencsénk, melyben a szereplők teljesítménye holdfényévnyire van legnagyobb alakításaiktól, Dustin Hoffman pedig biztosítja visszatérését az elfeledett sztárok panteonjába.
csmozi
2003.11.13
|
Moonlight Mile
amerikai romantikus filmdráma, 117 perc, 2002
Jövendőbelije halála után a majdnem-rokonná vált fiú a majdnem-apósa bizniszébe száll be. A sok majdnemből biztos, hogy bonyodalom lesz. Lesz. A Donnie Darko főszereplője ezúttal óriásnyúl nélkül.
Rendező:

Brad Silberling

Színész:

Dustin Hoffman
(Ben Floss)

Jake Gyllenhaal
(Joe Nast)

Susan Sarandon
(Jojo Floss)

Holly Hunter
(Mona Camp)

Ellen Pompeo
(Bertie Knox)

Dabney Coleman
(Mike Mulcahey)

Allan Corduner
(Stan Michaels)

Gordon Clapp
(Tanner)

Audrey Marie Anderson
(Audrey Anders)

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.