Szellemkutya

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (14)
New York lehangoló külvárosi része, egy nagydarab viráglelkű afroamerikai bérgyilkos, akibe a hősi kelet szelleme költözik és az olasz maffia bűbájosan nagypapás kiadása szolgáltatja az alapot Jarmusch finom tanmesévé gyúrt letargiaburleszkjének.
Szellemkutya sokat olvas és keveset beszél, galambokat tenyészt és a szamurájok ősi becsületkódexe, a Hagaku szerint éli mindennapjait. Ködös tekintete mögött bölcs nyugalom tanyázik, magányos harcos ő, aki tulajdonképpen már halott, csak valamiért mégis ebben a világban ragadt. Vesztenivalója így nem is lehet, életének egyetlen értelme, hogy a karmája által kirótt utat járja, és a végén méltó formális halálra leljen.
  
Munkaadói – akikkel galambpostán kommunikál – az olasz-amerikai maffia jócskán leáldozófélben lévő csillagai; kisstílű, reumával küszködő, ősz hajú rajzfilmbolondok, a "Család" foszladozó maradványai. A sztoikus fekete szamuráj nekik végzi a piszkos munkát, takarít az útban lévők között. Azonban konfliktusba keverednek, és a sors beteljesíteni készül önmagát. Szellemkutya olvas a jelekből és tudja a feladatát, egy kislányt szemel ki utódjának, ő pedig lelkiekben felkészül a találkozásra a mesterrel. 
 
Jarmusch igazi, vérprofi allegóriamozit gyártott a keleti filozófiából és a szamuráj lélektanból. Hangulata csöppet a Halott embert idézi, csak ezúttal a jelenkori zaklatott lelkeket piszkálja meg a rendezés. Az utalások és az elejtett jelzések tökéletesen működnek a filmben, mechanizmusa követhető, kicsit sem nehézkes, lebegő nyugalma különös pikantériát kölcsönöz az akciójeleneteknek, és megfontolt humora teszi igazán szerethetővé.
 
 
macsek
2006.08.14
|
Ghost Dog: The Way of the Samurai
amerikai-francia-japán-német akciófilm, 116 perc, 1999
"Jarmusch első akciófilmje, melyben egy behemót, de galamblelkű feka bérgyilkos ferde szemmel kezd nézni a világra. Leon, a profi találkozik A hét szamurájjal."
Rendező:

Jim Jarmusch

Színész:

Forest Whitaker
(Szellemkutya)

John Tormey
(Louie)

Cliff Gorman
(Sonny Valerio)

Henry Silva
(Ray Vargo)

Richard Portnow
(Frank)

Forgalmazza: Budapest Film
(11 kép)


Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.