A fehér szalag

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (5)
Michael Haneke az erőszak kitartó kutatójaként (lásd: Benny videója, Furcsa játék, Farkasok ideje) ezúttal egy északnémet lutheránus faluba látogat, ahol közvetlenül az I. világháborút megelőző hónapokban rejtélyes dolgok történnek.
Az elszánt gonoszság szinte már tapinthatóan ott lappang mindenhol, majd alattomosan elkezd a felszínre törni – lépésről lépésre. Először egy aljas kis merénylet miatt a helyi orvos szenved lovasbalesetet, majd halálos szerencsétlenség történik a fűrészmalomban. Ezt követően mind gyakrabban esik bántódása a közösség egyre több tagjának: bántalmazzák az uradalom bárójának a fiát, a téli hidegben kitárják az ablakot egy csecsemőre, tűzeset történik a birtokon stb. Közben pedig ott vannak a tartós, megszokott kegyetlenségek, például a lelkész fasiszta nevelési elvei (a megalázás egyik módját jelző cím is erre utal). Ezt a komor összképet higgadt, letisztult, már-már szigorú fekete-fehér képek tárják elénk, és mindössze két derűsebb vonulat ellenpontozza: a tanító és egy fiatal lány bontakozó szerelme, illetve a lelkész és a legkisebb fia közti kapcsolat.
 
S habár minden jel arra vall, hogy szándékos gonosztettekről van szó, a Rejtély után ne is álmodjunk róla, hogy Haneke nem mutat újból fityiszt a nézőnek – ne legyünk hát nagyon csalódottak, ha a bűnügy megoldása ezúttal sem derül ki. De hogy ez mennyire nem zavar senkit (egy bizonyos körben legalábbis), azt példásan bizonyítják A fehér szalag díjai és jelölései az Arany Pálmától a Golden Globe-on keresztül az Oscar-nominációig. 
fürkész
2010.02.10
|
Das weisse Band
francia-német-olasz-osztrák filmdráma, 138 perc, 2009
Kisvárosi tabló egy északnémet kisvárosból, az első világháborút megelőző 15 hónap szokatlanul durva történéseit sorra véve. Arany Pálmával díjazott film a sógor mestertől.
Rendező:

Michael Haneke

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2010. február 18.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.