Mementó

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (11)
Az emberi agy elképesztő dolgokat képes produkálni; felfog, tárol, visszaemlékszik, és a temérdek infó birtokában lelkesen kombinál. De mi van akkor, ha az emlékezés kiesik a listából? Ha lövésünk sincs, hogy 15 perccel azelőtt mit is csináltunk, a körülöttünk lévő arcok és helyek pedig kétségbeejtően ismeretlennek tűnnek mindenhol.
Ebben az esetben jöhet a lelemény, a homemade tatto és a polaroid.
  
Leonard Shelby pont ebben a pszichés rendellenességben szenved, távoli múltjára tökéletesen emlékszik, de felesége halála óta rövidtávú memóriája abszolút működésképtelen. Ezért mindent fotókon örökít meg, és fecnikre jegyzetel, amiket aztán olcsó motelszobájában megpróbál összerakni. Olyan ez, mint egy végtelen variációs lehetőséggel rendelkező reality puzzle játék. A tét igen nagy, mert ha megvan a megfejtés, a célszemély könyörtelen likvidálásra számíthat. Ezt az egyet biztosan nem felejti el Leonard, hiszen szép, míves betűkkel vésette a mellkasára. Tézise szerint ugyanis egy férfi megerőszakolta majd megölte a feleségét, és addig persze nem nyugodhat, míg bosszút nem áll az imádott kedvesért.  
 
A sztori nem különösebben izgalmas – láttunk már ilyet –, de amivel bepiszkálja magát az agyba, az egészen zseniális; a cselekmény-kibontási technikája ugyanis visszafelé halad. Epizódokat kapunk csupán, aztán sötét és valami egészen más kontextust, pont mint Leonard kusza elméjében. A történet nem folyik túl gyorsan, de éppen annyira tempós, hogy végig fenntartsa a koncentrációt és a gyomorszűkülést a nézőben, furcsa, zavaró hatást váltva ki. És hogy csavarjon még egyet a szerkesztés a sztorin, széttöredezett emlékképeket – flashbackeket – is beúsztat a vonalvezetés zavarosába. Aggódni azonban nem kell, a megvilágosodás nem fog elmaradni, de az újranézésre való igény minden bizonnyal általános posztmementói jelenség.
macsek
2006.07.07
|
Memento
amerikai krimi, 116 perc, 2000
A memóriazavarokkal küszködő biztosítási ügynök felesége gyilkosainak nyomába ered. A film a végén kezdődik, és az elején ér véget: a hátramenetben előadott, ravaszul építkező krimi 2000 egyik fesztiválsikere volt szerte a világon.
(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
04:30
Gumball csodálatos világa
2011, V. évad, 861. rész: A krumpli
04:30
Dínó vonat
amerikai-angol animációs sorozat, 5. rész
04:32
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 35. rész: A pulcsik
04:37
Bob a Mester
I. évad, 17. rész
04:39
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 36. rész: Tanulásmánia
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.