Kilenc

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (29)
Amúgy is furcsa, ha egy film a filmesekről szól, de még furcsább, ha egy amerikai rendező egy brit színésszel játszatja el a XX. század legnagyobb olasz rendezőjének életét és annak legvégső krízisét.
Federico Fellini a szóban forgó rendező – noha itt Guido Contini a neve –, aki kétségkívül egy zseni volt, és nyilvánvalóan afféle szent szörnyeteg, akit lehet gyűlölni, de csak úgy, ha közben szereti is az ember. Fellini a nők bűvkörében élt, és mindnek megvolt a maga helye munkája és magánélete szempontjából – hű feleség, rajongó szerető, gyönyörű díva, és a megannyi felfedezésre vágyó fiatal színésznő, bár ezek a szerepek csak egy darabig voltak különválaszthatóak.
 
Sok szép nővel pedig nem lehet nagy ügy filmet készíteni, pláne, ha szexi alsóneműben énekelnek közben, gondolta Rob Marshall, aki a Chicagóval már sok pénzt keresett magának meg másoknak, és így került a klasszikus Fellini-filmből, a 8 ½-ből készült 1982-es musical most a vászonra. A sok-sok epekedő nő és a művészi krízis között őrlődő rendező szerepét Daniel Day-Lewis kapta, aki hibátlan olasz akcentussal ráncolja a homlokát majd’ két órán keresztül – aminél ő sokkal, de sokkal többet tud –, illetve számos énekes-táncos előadást visel el zokszó nélkül. Fellini és az egész alkotói válság ugyanis csak ürügy arra, hogy Penélope Cruz, Kate Hudson vagy Nicole Kidman nagyon kevés ruhában daloljon. Ez papíron baromi jól hangzik, de valójában nem annyira izgalmas – egyedül a számtalanszor megcsalatott feleséget alakító Marion Cotillard tud igazán emlékezetes alakítást nyújtani a színpadon.
Vízer
2010.01.25
|
Nine
amerikai musical, 112 perc, 2009
Zenés-táncos alkotóiválság-kezelés Fellini klasszikusa nyomán.
Rendező:

Rob Marshall

Színész:

Daniel Day-Lewis
(Guido Contini)

Penélope Cruz
(Carla)

Nicole Kidman
(Claudia)

Marion Cotillard
(Luisa Contini)

Judi Dench
(Lilli)

Kate Hudson
(Stephanie)

Sophia Loren
(Mama)

Ricky Tognazzi
(Dante)

Giuseppe Cederna
(Fausto)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2010. február 4.
(16 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.