Oda az igazság

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (10)
Meghalt Zámbó Jimmy, oda a vígasság – mondhatnánk, ha olyan mókás kedvünkben lennénk, mint a veterán mester, aki újabb történelmi kort aktualizált mindannyiunk okulására. Félreértés ne essék...
...Jancsó Miklós nem jókedvében idézi fel Corvin Mátyás uralkodásának politikai intrikáit és machinációit, hanem intésként a ma embere számára, a stílus újhullámos könnyedsége azonban azt mutatja, hogy a rendező követi a Kapa–Pepe-sorozat hagyományát, azaz a keserű igazságot bohócdoktorok és egyéb népegészségügyi imposztorok segítségével viszi be a nézői szervezetbe.
 
Nem kell a fenti leírást szóról szóra komolyan venni, miként magát az Oda az igazságot sem, hiszen a kamera előtt egymásba úszó helyzetek improvizációval tarkított laza elmélkedések csupán, a hatalom birtoklásának és természetének variációi. Aki behatóan ismeri Mátyás korát, az be tudja majd azonosítani a szereplőket és szerepüket a történetben, a többiek azonban kénytelenek lesznek megérzéseikre hagyatkozni, és történelmi ismeretek híján finom párhuzamokat keresni a reneszánsz kori és a mai Magyarország felvilágosult despotizmusa között. Jancsó ismét a nézőre bízza a munka oroszlánrészét, ő csak jeleket küldözget, színészei pedig – tapasztalat és vérmérséklet szerint – próbálják bejátszani azt a nem túl zsúfolt teret, melyet a rendező a történelemből számukra kijelölt.
 
Az Oda az igazság a korai nagy Jancsó-filmek és a kései zsengék ötvözete, szabadszájú, szimbolista képköltemény, mely kellő türelemmel akár élvezhetővé is válhat. 
csmozi
2010.02.08
|
magyar történelmi dráma, 85 perc, 2010
Mátyás-film, mely nem az álruhás királyról, a szegények oltalmazójáról, hanem a hatalomról, a hatalmi harcról, a hatalomra jutásról és a bukásról szól.
Rendező:

Jancsó Miklós

Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2010. február 11.
(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
26
K
27
Sze
28
Cs
29
P
30
Szo
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.