Így, ahogy vagytok

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (7)
Makk Károly, a Ház a sziklák alatt, a Szerelem és az Egymásra nézve direktora az idei Szemlére egy olyan filmmel jelentkezett, melyhez hasonlót nemigen találunk az egyébként rendkívül gazdag életműben.
Az Így, ahogy vagytok ugyanis egyrészt a Móricz Zsigmond- (és így a Szabó István-)féle Rokonok rokona, hiszen azt mutatja be, ahogy egy becsületes, új helyzetbe érkező ember megpróbál rendet tenni egy korrupció, sikkasztás, csalás, lefizetés, protekció stb. dúlta városban (van is a Makk-filmben néhány mulatós jelenet, ami akár a húszas-harmincas években is játszódhatna, így a Rokonoknak szóló tiszteletadásként is felfogható).
 
Esetünkben a főhős az új polgármester, aki a korrupt városvezetéssel és a vele szoros összefüggésben működő helyi maffiával próbálja meg felvenni a harcot egy repülőtér felújításához kapcsolódó biznisz ügyében. Másrészt viszont az Így, ahogy vagytok kis túlzással a Trafficre is emlékeztet, amennyiben szintén egy bonyolult, szövevényes, sokfelé ágazó, sokszereplős bűnügyi, de mély társadalmi hatással is bíró történetről, afféle tablóról van szó. És itt jön be a képbe a film egyik legnagyobb erénye: az összetett sztori kiemelkedő színészi játékra ad lehetőséget a nemzet legnagyobb művészeinek szinte minden korosztályból (Csányi, Trill, Cserhalmi, Mácsai, Törőcsik). S ha a cselekmény lezárultakor marad bennünk néhány kérdés, jussanak eszünkbe a rendezőnek egy interjúban mondott szavai: „Aki érti, érti, aki nem, nem. Gondolkozzunk!” S ebben végül is igazat kell adnunk neki.
fürkész
2010.02.10
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2010
Ízig-vérig mai történet, melyben üzletemberek, kémek és rendőrök küzdenek nagy lendülettel – elsősorban saját boldogulásukért.
Rendező:

Makk Károly

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2010. február 18.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.