Így, ahogy vagytok

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (7)
Makk Károly, a Ház a sziklák alatt, a Szerelem és az Egymásra nézve direktora az idei Szemlére egy olyan filmmel jelentkezett, melyhez hasonlót nemigen találunk az egyébként rendkívül gazdag életműben.
Az Így, ahogy vagytok ugyanis egyrészt a Móricz Zsigmond- (és így a Szabó István-)féle Rokonok rokona, hiszen azt mutatja be, ahogy egy becsületes, új helyzetbe érkező ember megpróbál rendet tenni egy korrupció, sikkasztás, csalás, lefizetés, protekció stb. dúlta városban (van is a Makk-filmben néhány mulatós jelenet, ami akár a húszas-harmincas években is játszódhatna, így a Rokonoknak szóló tiszteletadásként is felfogható).
 
Esetünkben a főhős az új polgármester, aki a korrupt városvezetéssel és a vele szoros összefüggésben működő helyi maffiával próbálja meg felvenni a harcot egy repülőtér felújításához kapcsolódó biznisz ügyében. Másrészt viszont az Így, ahogy vagytok kis túlzással a Trafficre is emlékeztet, amennyiben szintén egy bonyolult, szövevényes, sokfelé ágazó, sokszereplős bűnügyi, de mély társadalmi hatással is bíró történetről, afféle tablóról van szó. És itt jön be a képbe a film egyik legnagyobb erénye: az összetett sztori kiemelkedő színészi játékra ad lehetőséget a nemzet legnagyobb művészeinek szinte minden korosztályból (Csányi, Trill, Cserhalmi, Mácsai, Törőcsik). S ha a cselekmény lezárultakor marad bennünk néhány kérdés, jussanak eszünkbe a rendezőnek egy interjúban mondott szavai: „Aki érti, érti, aki nem, nem. Gondolkozzunk!” S ebben végül is igazat kell adnunk neki.
fürkész
2010.02.10
|
magyar filmdráma, 100 perc, 2010
Ízig-vérig mai történet, melyben üzletemberek, kémek és rendőrök küzdenek nagy lendülettel – elsősorban saját boldogulásukért.
Rendező:

Makk Károly

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2010. február 18.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.