Titokzatos folyó

olvasói
10/10 (4)
Clint Eastwood rendezői életműve nagyrészt (24-ből 21 film) már Magyarországon is elérhető DVD-n, kiváló rálátásunk lehet hát erre az egyenetlen, ám annál kitartóbb alkotói pályára. Eastwoodnak kiváló stílusérzéke és kifinomult lélektani érzékenysége van, csak ezt nem minden munkájában sikerült kamatoztatnia. Annyi azonban biztos, hogy az öregkor Eastwoodnál nem a kifáradás és az elpuhulás ideje, ahogy ezt 73 évesen készített, legújabb filmje is bizonyítja.


Eastwood legjobb pillanataihoz (Nincs bocsánat, Bird, A törvényenkívüli Josey Wales) híven itt sem fekete-fehér erkölcsi kategóriákban gondolkodik. Dennis Lehane bestsellerének adaptációja így válik gyilkoskereső krimiből olyan drámává, amelynek a végén már jobban érdekel bennünket a szereplők lelki formálódása, mint a rejtély felderítése.

Három gyerekkori jóbarát sorsát ismerhetjük meg attól a naptól kezdve, amikor egyiküket magával vitte egy autó, és ami azután történt, örökre rányomta bélyegét a másik két fiú életére is. Évtizedekkel később Jimmy (Sean Penn) vegyesbolt-tulajdonos és kisebbfajta maffiakeresztapa lett, Sean (Kevin Bacon) zsarunak állt, Dave (Tim Robbins) pedig álmatag lelki roncsként igyekszik betölteni a családapa szerepét. Útjaik rég elváltak, most azonban tragikus körülmények között sorsuk újra összefonódik. Jimmy lányát ismeretlen tettes gyilkolja meg, az ügyben Sean végzi a nyomozást, a gyanú pedig szép lassan az ideggyenge Dave-re terelődik. És az első, akiben a gyanú felmerült, nem más, mint Dave felesége. A helyzet persze ennél még sokkal bonyolultabb is lesz.

Lassan bontakozó, elmélyült színészi alakításokra épülő film a Titokzatos folyó, parázs vitákra alkalmat adó befejezéssel.
nelson
2003.11.21
|
Mystic River
amerikai krimi, 137 perc, 2003
Gyerekkori barátokat egy gyilkossági ügy hoz össze 25 év után. Baljós történet barátságról, családról és a túl korán elvesztett ártatlanságról. OSCAR-DÍJ 2004!
Rendező:

Clint Eastwood

(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.