Bizalom

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (3)
A Redl ezredes és a Hanussen mellett a Bizalom volt a harmadik olyan Szabó-film, ami Oscar jelölést kapott a legjobb idegennyelvű film kategóriában, és bár a szobrocskát egyik sem hozta el - ez csak Mephistonak sikerült -, de a filmtörténelmet valami megismételhetetlen mélységgel gazdagították.
A történet a második világháború finisében játszódik Budapesten. Kata férje az ellenállás tagja, bújtatni kell, ahogyan az asszonyt is; egy külvárosi albérletbe küldik, ál-személyazonosságot kap és egy álférjet, aki szintén a nyilas rémuralom elől menekül. Két egymás számára vadidegen embert kényszerít arra a háború, hogy a túlélésért bízzanak egymásban, és furamód a háború burka teremti meg a lehetőséget a szerelemre is. A férfi és a nő kapcsolatát a megismerkedéstől az elválásig szemlélhetjük, a beteljesült érzelmek csak még drámaibbá színezik magát a beteljesületlen szerelmet, mert ez a szerelem már nem a Szerelmesfilmé; ez nyersebb, csupaszabb, és teljességgel illúziómentes. Nem a háború az érzelmek gyilkosa, hanem maga az ember, az ösztönökbe ivódott bizalmatlanság, a rettegés a másik féltől. 
 
Koltai Lajos operatőri tevékenysége hihetetlenül finom zárt, intim közeget teremt a drámának; sötét, gyéren világított, csaknem színtelen tereket kapunk sok arcjátékra koncentráló közelivel, amik döbbenetesen elevenítik meg a háború sújtotta generáció érzelmi torzulásait és a kétségbeesett lelki vergődést. Koltai a Bizalomnál dolgozott először Szabó Istvánnal, ez a film tette őket elválaszthatatlan párossá. 
 
 
macsek
2006.06.19
|
magyar filmdráma, 115 perc, 1979
Bujkálás, menekülés és szerelem. A II. világháború pokla nem csak fizikailag teszi tönkre az embereket...
Rendező:

Szabó István

Színész:

Andorai Péter
(János)

Bánsági Ildikó
(Kata)

Balázsovits Lajos
(Kata orvos férje)

Halász Judit
(János felesége)

Kishonti Ildikó
(Erzsi)

Dunai Tamás
(Günther Hoffmann)

Bezerédi Zoltán
(Pali)

(5 kép)


Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.