Rengeteg

olvasói
7/10 (1)
Mit keres egy öngyilkosjelölt férfi egy idegen lakásban egy kutyával és egy kanna benzinnel? Milyen lényről beszélget két szaki a szerelőcsarnokban? Miért néz furán az apa a tízéves lányára? Mit eszik a harcsa? Hogyan lépjünk le otthonról, mit csomagoljunk össze egy barátunknak, aki már nincs is? Mit csinált a nagyi a nagyszobában? Miért kellene eltűnni a sűrű, sötét erdőben?
Fura kérdések egy fura filmből. Fliegauf Benedek sokszoros díjnyertes filmje, a Rengeteg egy bevásárlóközpont emberrengetegében kezdődik, hogy aztán hét, egymáshoz csak áttételesen kapcsolódó epizóddal ragadja meg a nézők figyelmét. A digitális videóra forgatott, kisköltségvetésű film különlegességét a szerkezet minimalizmusa adja: a szinte mindvégig közelképekre és feszes dialógusokra komponált epizódok az akciók helyett a párbeszédekre, a cselekmény bonyolítása helyett egy-egy drámai-groteszk esemény feldolgozására, értelmezésére és kibeszélésére épülnek. A Rengeteg mégsem pusztán a szavak filmje, a drámába és fekete humorú abszurdba hajló, szövevényes beszélgetések mellett a szuggesztív arcközelik legalább ilyen fontosak. 
 
Fliegauf Benedek az előző években dokumentumfilmmel (Van élet a halál előtt?), rövidfilmmel (Hypnos) és dokumentumfilmnek álcázott fikcióval (Beszélő fejek) is kísérletezett. A minimalista stílus és a közelképek jegyében járja a monológtól a párbeszédig, az egyenesvonalú elbeszéléstől a mozaikos kirakósjáték-epizódokig vezető utat. Szokatlan és meglepő film a Rengeteg, ez azonban ne ijesszen el senkit. Komoly nézői figyelmet igényel, és bizonyára megosztja majd az embereket. Aki azonban szereti a rejtvényeket, kíváncsi arra, miféle titkok bújnak meg hétköznapi helyzetek mögött, illetve mennyire hétköznapi megfejtése lehet egy-egy bizarr helyzetnek; vagy épp csak látni szeretné a legjobb nem angol nyelvű film kategóriájában a 2004-es Oscar-díjra benevezett magyar filmet, az nyugodtan fizessen be erre a másfél órás lélektani kalandtúrára!
gorcsev
2003.09.03
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2003
Az öngyilkos gazda, a fura lény, a pedofil apa, a nagy étvágyú hal, a mogorva barát, a rémes álom és a tanácstalan fodrászlány. Hét epizód feszes párbeszédekkel és szuggesztív közelképekkel. Felvillanó sorsok és egy bevásárlóközpont. Filmszemle- és berlini fesztiváldíj!

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.