Eredet

est.hu:
10/10
|
olvasói
8/10 (229)
Egy ilyen stáblistát látva minden rendes moziba járónak elcsurran a nyála. A főszereplő Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Marion Cotillard és Cillian Murphy, a rendező Christopher „Memento” Nolan, az alapötlet pedig zseniális. Innen már nehéz elbaltázni.
Onnan induljunk ki, hogy bármit el lehet lopni, legyen az széfben, ágyneműtartóban vagy egy szerveren tárolva – sőt a fejünkben. A Batman-franchise megmentője és felélesztője, az angol Christopher Nolan már 16 évesen is az álmok természetén, az azokból kinyerhetők információk értékén agyalt, az Eredet forgatókönyvén pedig majdnem tíz évig dolgozott, de csak mostanra lett elég (el)ismert, hogy mindent megkapjon Hollywoodtól, ami csak álomfilmjéhez kellett. Pénzt, paripát és olyan technológiát, amitől tényleg eldobjuk az agyunkat, illetve rengeteg, tényleg elképesztően tehetséges színészt, élükön az egyre szélesebb arcú Leo DiCaprioval.
 
Ő Dom Cobb, a féltett ipari és egyéb titkok elcsaklizója, a legjobb álomtolvaj a szakmában, akit kísért a múltja, és akinek még egy utolsó nagy melót kell lehúznia – mert mindig van egy utolsó meló, és ahogy lenni szokott, az sohasem a terv szerint halad. Cobb és csapata, amely a feladat kedvéért egy fiatal építészlánnyal egészül ki, a tökéletes bűntény végrehajtása helyett a tökéletes ellenféllel találja magát szemben. Mivel a cselekmény – amelyről Nolan szerényen csak annyit mondott, hogy olyan, „mintha Sigmund Freud és Ian Flemming együtt írták volna” – helyszíne javarészt az emberi agy, minden lehetségessé válik, ami rendszerint nem hőseink javára billenti a mérleget, a fejét kapkodó nézőt viszont szinte elsöpri a látvány, és itt aztán tényleg nehéz lépést tartani azzal, ami a vásznon történik.
Vízer
2010.07.09
|
Inception
amerikai-angol sci-fi, 148 perc, 2010
A profi tolvaj mindent el tud lopni. Dom Cobb a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik.
Színész:

Leonardo DiCaprio
(Cobb)

Marion Cotillard
(Mal)

Michael Caine
(Miles)

Joseph Gordon-Levitt
(Arthur)

Ellen Page
(Ariadne)

Ken Watanabe
(Saito)

Tom Berenger
(Browning)

Cillian Murphy
(Robert Fischer)

Lukas Haas
(Nash)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2010. július 22.
(8 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:25
A Sárkánykapu repülő kardjai
kínai akciófilm, 2011
18:25
Miss Hanoi
cseh krimi, 2018
18:30
Kemény ügy
ausztrál kalandfilm, 2017 (feliratos)
18:30
Scooby-Doo: Kék Sólyom maszkja
amerikai animációs film, 2012
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.