Semmit magamról

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (11)
Az utolsó tangó Párizsban c. opustól az Intimitásig számos mű bizonyította már a filmtörténet során, hogy a személytelen szexuális viszony a gyakorlatban nem sokáig tartható. A Hollandiában alkotó lengyel rendezőnő, ...
...Urszula Antoniak bemutatkozó nagyjátékfilmjében még tovább megy, és megmutatja: semmiféle emberi kapcsolat nem létezhet tartósan az intimitásnak egy bármilyen kis foka nélkül. Két, egymás mellé vetődött ember közt szükségszerűen kialakul valamilyen érzelmi viszonyulás.
 
A Semmit magamról fiatal főhősnője egy szép napon mindent hátrahagyva nekivág a világnak, és kvázi hajléktalanként vándorol Írország vadregényes tájain. Hamarosan egy idősödő férfi tanyáján köt ki. A cselekmény nagy részében névtelenül maradó lány és az általa csak öregembernek nevezett Martin megegyeznek, hogy a nő a ház körüli rendszeres munkáért cserébe élelmet kap. A lány feltétele: semmit ne tudjanak a másikról, még egymás nevét se. 
 
Ezt követően bizarr kis alkukhoz igazított különös kapcsolat alakul ki köztük, melyben azonban nem is olyan könnyű keménynek maradni. Sivár, egyszerű szertartásaik lassanként érzelemmel telítődnek. Az elsőfilmes Antoniak mindezt igen letisztultan, színészeit imponáló magabiztossággal vezetve ábrázolja. Sokat bíz a nézői fantáziára: kevés szóval, sok kifejező képpel mesél, s magyarázatok helyett rendre csak jelzéseket kapunk. Filmjének sokatmondó felvonáscímei pedig ugyan kicsit keresettek, de arra remekül rávilágítanak, hogy magány és egyedüllét között óriási a különbség. 
fürkész
2010.08.05
|
Nothing Personal
holland-ír filmdráma, 85 perc, 2009
Egy fiatal nő és egy idősebb férfi kényszerkapcsolata, amely leginkább arra épül, hogy semmit ne áruljanak el a másiknak magukról. Vajon ki lesz a szabályszegő?
Színész:

Stephen Rea
(Martin)

Lotte Verbeek
(You)

Tom Charlfa
(Picknick apa)

Fintan Halpenny
(idősebb Picknick fiú)

Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2010. augusztus 19.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.