Egy komoly ember

est.hu:
9/10
|
olvasói
6/10 (37)
Mivel a Nem vénnek való vidékkel a Coen testvérek elkészítették az évtized talán legjobb filmjét, a megérdemelt siker árnyékában – mintegy jutalomként – valami egyszerű és hozzájuk közeli darabot is összehozhattak, ami meglepően sokban hasonlít Woody Allen munkáira.
A Coen tesók, Ethan és Joel gyakorlatilag a saját gyermekkorukban tesznek egy röpke látogatást. A hatvanas évek második felében járunk, valahol a szélfútta amerikai közép-nyugaton, Minnesotában, egy jócskán belterjes zsidó közösségben, ahol egy bizonyos Larry Gopnik éppen élete legnagyobb válságába keveredik. Larry nem népszerű és nem vonzó, nincs humorérzéke, ne adj’ isten remek állása vagy komoly vagyona, odahaza is leginkább arra jó, hogy megigazítsa az elállítódott tetőantennát, vagy hogy lánya az ő tárcájából emeljen ki némi extra zsebpénzt.
 
Nem csoda, hogy hősünk felesége egy szép napon bejelenti, hogy van valakije, és a házból is kitessékelt pipogya férj egy motelben kénytelen meghúzni magát – nála is nagyobb lúzer öccse társaságában –, hogy csak dermedten nézze, hogyan tornyosulnak felette az egyre sötétebb fellegek, amire egy bölcs rabbinak sincs megfelelő tanácsa. Coenék Jób-metaforája ugyan nélkülözi az ismert neveket és a hagyományos vígjátéki fordulatokat, de hozza a már megszokott groteszk látásmódot, részletgazdagságot és valóban pazar színészi alakításokat.
 
Az Egy komoly ember pont látszólagos egyszerűségében meghökkentő darab, és tényleg mindent elmond az olyan kisemberekről, akikre valamilyen furcsa okból komolyan megorrolt az egész világegyetem.
Vízer
2010.10.28
|
A Serious Man
amerikai-angol-francia vígdráma, 106 perc, 2009
Fekete komédia egy professzorról, akinek mind a magánélete, mind a karrierje válságba kerül.
Forgalmazza: Palace Pictures
Bemutató: 2010. november 4.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.