A piszkos tizenkettő

est.hu:
9/10
|
olvasói
10/10 (2)
Mivel információink szerint némely olvasóink születése a kilencvenes évekre datálható, könnyen előfordulhat, hogy nem mindenkinek cseng ismerősen a szóban forgó klasszikus háborús film címe, sőt, talán Telly Savalasról sem asszociálnak egy nyalókát szopogató rendőrnyomozóra.
Csakis ezért következzék hát egy gyorstalpaló történelemóra: 1944-et írunk. Az amerikai hadsereg sokat tapasztalt katonája, Reisman őrnagy azt a feladatot kapja, hogy veszélyes bűnözőkből képezzen ki egy alakulatot, mely képes lesz végrehajtani minden idők egyik legnehezebb és leglehetetlenebb kommandós akcióját. A megszállt Franciaország területén, egy szigorúan őrzött kastélyban magas rangú náci tisztek pihenik ki a háború fáradalmait. A cél az ő elpusztításuk. Ezért tizenkét halálra ítélt katona szokatlan ajánlatot kap a hadseregtől: ha önként részt vesznek a kommandós akcióban és túlélik a bevetést, kegyelmet kapnak. Mindenki igent mond, s kezdetét veszi Reisman őrnagy és a piszkos tizenkettő küldetése.
kirsch
2009.06.15
|
The Dirty Dozen
amerikai-angol háborús film, 145 perc, 1967
Kamaszfiúk lelkületét erősen serkentő háborús alapfilm egy tucatnyi igen kemény, ám jó hazafi elítélt katona vitézkedéseiről.
Rendező:

Robert Aldrich

Színész:

Charles Bronson
(Joseph Wladislaw)

John Cassavetes
(Victor Franko)

Telly Savalas
(Archer Maggott)

Lee Marvin
(Reisman őrnagy)

Jim Brown
(Robert Jefferson)

Ernest Borgnine
(Worden tábornok)

Richard Jaeckel
(Bowren őrmester)

George Kennedy
(Max Armbruster őrnagy)

Donald Sutherland
(Vernon Pinkley)

(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.