A Föld szeretője

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (50)
Pozsgai Zsolt tárgyát és műfaját tekintve hiánypótló kosztümös játékfilmje, amely költségvetése jelentős hányadát a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat büdzséjéből kapta, Zsolnay Vilmos életét avatja témává.
Az író-rendező, aki Dénes Zsófia A csodálatos fazekas című regényéhez nyúlt ihletért, jó érzékkel választotta ki a világhírű pécsi keramikusmester életének fontosabb, s megfilmesítésre leginkább alkalmas momentumait. Anyagából sikerült koherens, fordulatos és érdekfeszítő, a dramaturgia klasszikus szabályai szerint alakuló cselekményt formálnia. A történet fel van építve, van eleje, közepe és vége, nincsenek benne elvarratlan szálak vagy indokolatlan szereplők, és többnyire a karakterek is a helyükön vannak, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
  
Mindez egészen meglepő az elmúlt húsz év hasonló jellegű próbálkozásai után, de – és eddig a dicséret – hiába a korrektül kidolgozott cselekmény, a mű egy pillanatra sem tudja elfeledtetni velünk, hogy tévéfilmet nézünk. Merthogy A Föld szeretője eredetileg annak készült, ily módon magán viseli a műfaj minden jellegzetes, nem éppen vászonbarát tulajdonságát. A film kissé naiv, pénz- és/vagy ötlettelenségről árulkodó képi világa, múzeumszerű díszletei és jelmezei, a fénykezelés, a térhasználat, a plánozás, a zenei aláfestés és a színészek sokszor eltúlzott játéka az elején mosolyra fakasztja a nézőt, de ahogy lassan beránt minket a történet, úgy szemet hunyunk a hibák felett. Mindenesetre Pozsgai filmje valószínűleg nagyobb sikert arat majd a televíziónézők körében. 
zsinora
2010.11.11
|
magyar filmdráma, 90 perc, 2010
A film Zsolnay Vilmos világhírű pécsi keramikusmesternek állít emléket az élettörténete elmesélésével.
Rendező:

Pozsgai Zsolt

Színész:

Őze Áron
(Vilmos)

Koncz Gábor
(Miklós)

Kézdy György
(Benedetto)

Sunyovszky Szilvia
(Olga)

Görög László
(Tamás)

Lux Ádám
(Kristori)

Máté P. Gábor
(Lőrinc)

Bemutató: 2010. november 18.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.