Mindszenty – Szeretlek, Faust

est.hu:
5/10
|
olvasói
10/10 (56)
Október 23. jeles ünnep, így óhatatlanul érkeznek az 56-os témájú filmek. Mindszenty József egykori hercegprímásról mindjárt kettő is, egy egymással is versengő doku és egy játékfilm – most az utóbbit vesézzük ki.
Pozsgai Zsolt saját, már tizenhat éve futó színművét adaptálta a filmvászonra – bár eredetileg tévédrámában gondolkodott –, és ahogy arról a furcsa cím is árulkodik, az alaphelyzethez kicsit kölcsönzött Goethétől. A megkísértő, a főszereplő lelkére ácsingózó gonosz ugyanis egy színész, Jávor Pál képében jelenik meg a sopronkőhidai fegyházban raboskodó Mindszenty előtt, hogy egyfajta virtuális pokoljárásra invitálja a nagyérdemű egyházférfit. Tegyük hozzá, hogy bár mindkét férfi ugyanabban a börtönben töltötte idejét 1944-ben, mindez teljesen fikcionális, vagyis ez csak dramaturgiai elem, és ne is menjünk bele abba, hogy miért is billeg annyira Jávor ellenpólusként való szerepeltetése.
 
A végeredmény egy gyorstalpaló a Tanácsköztársaságtól a nyilas vészkorszakon át a Kádár-korszakig, de a forma kamaradráma, néhány eredeti vizuális megoldással és vegyes minőségű alakításokkal. Lux Ádám remekül formálja meg a vértanúi hajlamokkal is megvert, büszke főpapot – és a mű legnagyobb erénye, hogy nemcsak egy oldalról próbálják alakját megvilágítani –, de a több szerepet is eljátszó Kautzky Armand nehézkesen birkózik meg hol groteszk, hol véresen komoly karaktereivel, ahogy maga a film is sokat ingadozik az éppen bemutatott korszakhoz illő hangnem kiválasztása során. Az persze tény, hogy maga a magyar történelem sem egyszerű képlet, akármelyik oldalról is nézzük.
Vízer
2010.10.20
|
Mindszenty - Szeretlek, Faust
magyar filmdráma, 90 perc, 2010
Mindszenty József hercegprímás és Jávor Pál színész a börtönben találkozott egymással. A sorsuk krónikája ez a történet.
Rendező:

Pozsgai Zsolt

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2010. október 28.

Kapcsolódó cikkek

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.