Szerelmes lettem

est.hu:
7/10
|
olvasói
6/10 (13)
Kérdés, hogy Luca Guadagnino miért adott ilyen félrevezető címet filmjének – most kivételesen nem az itthoniak bénázták el a dolgot, csak hűen lefordították az eredetit. Erre azért fontos kitérnünk, mert egy esetleges csalódástól szeretnénk megkímélni mindazokat, akik a cím révén egy új tengerentúli romkomra számítanak.
Guadagnino filmje ugyanis nagyon nem hollywoodi, és még annyira sem komédia. Ellenben túlteng benne a romantika és a szenvedély, amolyan olaszosan, de szerencsére klisék nélkül.
  
A cselekmény a dúsgazdag, milánói Recchi család élete körül bonyolódik. Ahogy halad előre történet, úgy bontakoznak ki előttünk szereplőink, s lassan felsejlik, hogy kinek mi a funkciója a patriarchális modellben. A film Emma (Tilda Swinton), az orosz származású asszony – akinek arisztokratikus visszafogottsága mögött egy tépelődő, bizonytalan, szeretetre és szerelemre vágyó nő rejtőzik – szemszögéből láttatja a többiek életét és egymáshoz fűződő viszonyaikat. A cselekményt az ő személyiségének fejlődése, és vágyai megfogalmazódása alakítja, a történet tétje pedig, hogy sikerül-e kiszabadulnia a biztonságos, de üres élet börtönéből, és kérni egy új esélyt a sorstól. A válasz Antonio személyében érkezik, de a tiltott szerelemért végül mindenkinek nagy árat kell fizetnie.  
 
Bár az ibseni Babaház-tematika újragondolt feldolgozása egy kicsit vontatottra sikerült, Guadagnino következetesen, a feszültséget jól adagolva vezeti végig a nézőt a történeten, a koherens képi világ és hangulat pedig külön dicséretet érdemel.  
zsinora
2010.11.17
|
Io sono l'amore
olasz filmdráma, 120 perc, 2009
Mélyen szenvedélyes és romantikus film a nagy szerelemről Milánó milleneumakor.
Rendező:

Luca Guadagnino

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2010. november 25.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.