Az ember, aki nappal aludt

olvasói
(0)
Miért nem készülnek magyar krimik? Mert elég hülyén nézne ki, ha egy Trabant és egy Lada üldözné egymást a Nagykörúton... Szakállas vicc, már csak a kocsitípusok miatt is tudható, hogy legalább húszéves. Azóta jobbára Suzukik száguldoznak a hazai utakon, ettől azonban a magyar krimi nem kapott új lendületet. Korántsem véletlen, hogy az e heti friss hazai mozipremier, Az ember, aki nappal aludt című krimi olyan színész-rendező alkotása, aki a zsarufilm hazájában, Franciaországban tanulta ki és gyakorolja a szakmát. Szabó Lászlót színészként Godard-filmek sokasága mellett Jancsó Miklós és Szomjas György munkáiból ismerhetjük, rendezőként pedig egy Gion Nándor-adaptációja (Sortűz egy fekete bivalyért) mellett még egy rendezése, a Zig-Zag futott minálunk.
Az ember, aki nappal aludt főhőse egy sokat próbált, rezignált zsaru, akinek előre köszönnek a sarki kocsmában, és akit szuverenitása miatt tán az ellenségei is megsüvegelnek. Igazi magányos harcos, nem szereti az ostoba szabályokat, függelemsértései miatt a főnökei neheztelnek rá. Egy nap durva cserbenhagyásos gázolás szemtanúja lesz, az autós, akinek a nyomába ered, azonban lerázza és még rá is lő. Miután hősünk a kórházban magához tér, rádöbben, hogy valaki nemhogy eltussolta az ügyet, de a felelősséget is őrá próbálják kenni. Egyedül ered hát a tettes nyomába. Üldöz és üldözik, régi ismerősökkel és barátokkal szembesül, egyre többet kockáztat és egyre kevesebb a vesztenivalója... 
 
Régi sablon ez, az igazságosztó, magányos hős figurája westernek és krimik tucatjából ismerős. A sztorival most sincs túl sok baj, az eredetiség hiányáért kárpótolhatna a hazai közeg és a kiváló magyar színészek játéka, Az ember, aki nappal aludt azonban a naivitásig komolyan veszi magát, ráadásul a kivitelezésben, a feszültségkeltésben és a közegteremtésben sem képes felérni vállalásához. Ez most nem sikerült. Amennyiben mégis Cserhalmi György főszereplésével készült, igazi magyar krimit szeretnénk nézni, továbbra is forduljunk a Dögkeselyűhöz bizalommal...
gorcsev
2004.01.07
|
magyar krimi, 103 perc, 2003
Nyúzott és magányos zsaru a maffiával szemben. Cserhalmi újra igazságosztó szerepben, utcai akcióhősként büntet, bosszul, üldöz és üldöztetik. Soványka bűnfilm a pesti éjszakáról.
Rendező:::

Szabó László

Színész:::

Cserhalmi György
(Sebők)

Bubik István
(Rechák)

Szirtes Ági
(Klári)

Székely B. Miklós
(Bánk)

Szacsvay László
(Robi)

Szilágyi István
(Lecsó)

Tábori Nóra
(Engláner néni)

Újlaky Dénes
(Gömöri)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.