Pál Adrienn

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (31)
Hosszas várakozás után végre a mozikba érkezett Kocsis Ágnes második nagyjátékfilmje, a Pál Adrienn. A rendezőnő több sikeres rövidfilm után 2006-ban debütált Friss levegő című egész estésével, amellyel a Filmszemlén elnyerte a legjobb első film díját, és meghívást kapott Cannes-ba, a Kritikusok Hetére.
Kocsis új darabját, amely művészileg a korábbi munkák által megkezdett utat folytatja, tavaly tárt karokkal várta a rangos francia mustra az Un Certain Regard-szekcióba, ahol elnyerte a FIPRESCI-díjat. Elismerés ide vagy oda, a film hazai bemutatója bizonyos szerzői jogi problémák és az egész kulturális életet érintő megszorításokból következő pénzhiány miatt hónapokat csúszott. Ám most a nagyközönség is megismerheti a túlsúlyos ápolónő magával ragadó történetét, amely kivitelezését tekintve – leszámítva talán a hosszát és a kopogós dialógokat – egy jól átgondolt szerkezetű, következetes és lenyűgöző képi világú darab lett.
  
Főhősnőnk, Piroska (Gábor Éva) húsz éve dolgozik egy kórház elfekvőosztályán. Férjével való kapcsolata a mindennapokat érintő, jelentéktelen instrukciók cseréjében merül ki, barátai és rokonai nincsenek, betegei pedig már vagy még éppen nem halottak. Piroska napjai sivár egyhangúságban csordogálnak, emberi kapcsolatait habos süteménnyel és csokoládépudinggal helyettesíti, ám egyszer csak valami kimozdítja őt bemerevedett érzelmi szürkeségéből. Egy Pál Adrienn nevű beteg érkezik a kórházba, aki váratlanul felidézi Piroskában az azonos nevű, gyerekkori barátnője emlékét, rést ütve élettel szembeni közönyén. Hősnőnk elindul, hogy megkeresse Adriennt, s az emlékek és emberi sorsok útvesztőjében lassan rátalál – saját magára.  
zsinora
2011.03.09
|
Pál Adrienn
magyar filmdráma, 114 perc, 2010
Piroska egy túlsúlyos ápolónő az elfekvőben, akinek egyhangúan és érzelemmentesen telik az élete egészen addig, míg meg nem akarja találni az egyetlen embert, aki valaha megértette őt: gyerekkori barátnőjét.
Rendező:

Kocsis Ágnes

Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2011. március 17.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.