Gulliver utazásai

est.hu:
3/10
|
olvasói
7/10 (19)
Ezúttal talán kár volt egy újabb bőrt lenyúzni Jonathan Swift klasszikusáról. Gulliver történetének újraírásából igazán csak Jack Black profitált, aki önfeledten bohóckodhatott végig egy újabb másfél órát az életünkből.
A geek-téma – köszönhetően nagyrészt Apatow-nak és társainak – néhány éve ütötte fel a fejét a mozivásznon, és pillanatok alatt meghódította a közönséget és a szakmát. Hirtelen mindenki geek-filmet akart csinálni, a műfaj a nagy igyekezetben azonban szépen lassan felszámolta magát: kikopott belőle a tartalom, és csak az üres forma maradt, klisévé vált elemeivel.
 
Rob Lettermanék most még utoljára jól bele is rúgtak egyet a csontvázba: Gulliver-átiratuk címszereplőjét ugyanis a lúzerek lúzeréről mintázták. Mondjuk ez így önmagában nem is lenne olyan rossz ötlet, sőt, még akár jól is elsülhetett volna a dolog, de sajnos nem így történt. A béna poénok, az agyonkoptatott, kiszámítható szituációk, az eredeti műre való felszínes utalások, na meg az amerikai tömegkultúra idegesítő túlmisztifikálása sokat rontott a végeredményen Emily Blunt, Jason Segel és Amanda Peet – némileg meggondolatlan szerepvállalása – ide vagy oda.  
 
Talán nem kell felidéznünk az angol hajóorvos esetét az apró emberkékkel és az óriásokkal. A közismert alaptörténetet képzeljük el egy ötlet- és humortalan forgatókönyvbe gyúrva, nyakon öntve Jack Black bénázásával, ordító közhelyekkel és nagymonológokkal a barátságról, a szerelemről meg az őszinteségről – jól hangzik, ugye? És akkor még nem is említettük a Dreamworks-animációkból nyúlt zenés-táncos jeleneteket. 
zsinora
2011.01.21
|
Gulliver's Travels
amerikai kalandfilm, 85 perc, 2010
Gulliver utazása közben hajótörést szenved egy különös törpekirályságban, ahol a miniatűr uralkodónak azt hazudja, hogy ő az Egyesült Államok elnöke.
Rendező:

Rob Letterman

Színész:

Jack Black
(Lemuel Gulliver)

Emily Blunt
(Mary hercegnő)

Jason Segel
(Horatio)

Amanda Peet
(Darcy Silverman)

Billy Connolly
(Theodore király)

Chris O'Dowd
(Edward tábornok)

T.J. Miller
(Dan)

James Corden
(Jinks)

Catherine Tate
(Isabelle királynő)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2011. február 3.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.