A félszemű

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (48)
1969-ben mutatták be A félszemű seriff című filmet, melyben a leglegendásabb westernhősök megformálója, John Wayne játszotta a főszerepet. A Coen fivérek azonban a 10 Oscar-díjra jelölt A félszeművel mégsem a ’69-es mű remake-jét készítették el: állításuk szerint közvetlenül Charles Portis regénye nyomán dolgoztak, amely a korábbi filmnek is alapjául szolgált.
A félszemű főhőse egy 14 éves farmerlány, Mattie Ross, aki kézre akarja keríteni és a törvény elé állítani apja gyilkosát, az elvetemült Tom Chaney-t. Ehhez a lecsúszott, iszákos békebíró, Reuben Cogburn segítségét kéri (némi pénz ellenében). Chaney-t egy másik bűntette miatt egy texasi ranger is üldözi. Eleinte egyikük sem találja jó ötletnek, hogy együtt vágjanak neki a küldetésnek, hamarosan ők hárman mégis közösen indulnak útnak az indiánok földjére. A vad vidéken és az útonállókon kívül az üldözést az is nehezíti, hogy a két férfi nem jön ki túl jól egymással, és a lányt is nehezen tűrik meg maguk mellett.
 
Habár Ethan és Joel Coen 2007-es alkotása, a Nem vénnek való vidék is tartalmazott westernes motívumokat, A félszemű mégis inkább a testvérek 2001-es munkájára, Az ember, aki ott se voltra emlékeztet; míg az a film noir letűnt műfaját elevenítette fel tökéletes illúziót nyújtva, addig az új mű szintén egy már (többször) eltemetett zsánert támaszt fel – hogy aztán rögtön el is temesse. Veretes nyelvezet, csikorgó poénok, kemény alakok: A félszemű klasszicizálva, letisztult módon idézi meg a vadnyugatmítosz elemeit, ugyanakkor el is emeli azokat. 
 
fürkész
2011.02.04
|
True Grit
amerikai western, 90 perc, 2010
Egy kőkemény seriff segít levadászni egy kislánynak az apja gyilkosát.
Színész:

Jeff Bridges
(Rooster Cogburn)

Matt Damon
(LaBoeuf)

Josh Brolin
(Tom Chaney)

Hailee Steinfeld
(Mattie Ross)

Barry Pepper
(Lucky Ned Pepper)

Dakin Matthews
(Stonehill ezredes)

Paul Rae
(Emmett Quincy)

Domhnall Gleeson
(Moon (a Kölyök))

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2011. február 17.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Szo
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.