Az utolsó blues

olvasói
(0)
Mára tendenciává érett, hogy az ősz a magyar filmek premiereinek időszaka (is): az idén sincs másként, örvendetes, hogy jó néhány hétre jut egy újabb filmbemutatónk. A Veronika kettős élete című Kieslowski-mű talaján álló, egyetlen nap leforgása alatt játszódó Az utolsó blues egy különös szerelmi háromszöget állít cselekménye fókuszába.


Elsőre úgy fest, a film hősének, Andrásnak kijutott a jóból: látszólag boldogan él feleségével és kisfiával, továbbá jól menő péküzletet visz legjobb barátjával. Andrásnak azonban van egy másik élete is: szakmai utak örvén rendszeresen Krakkóba látogat, ahol csodaszép és minden mozdulatáért rajongó szeretője várja. Évek óta megy ez minden gond nélkül. Akkor kezd el bonyolódni hősünk helyzete, amikor kihívja maga ellen a sorsot, és házasságot ajánl szeretőjének - az ügy már csak azért is kényes, mert András természetesen tisztában van vele, hogy terve nem realizálható, így előbb-utóbb színvallásra fog kényszerülni élete hölgytagjai előtt.


Az utolsó blues az első jeleneteitől az utolsókig a misztikummal kacérkodik: Gárdos Péter (A skorpió megeszi az ikreket reggelire; A brooklyni testvér) rendező a központi hős sorsának természetfeletti értelmezését igyekszik kínálni, azonban amikor másvilági dimenziókban kutakodik, mintha elvesztené a fonalat. A film nem is a direktor ez irányú törekvései miatt érdemes a figyelemre, Az utolsó blues erényei a pazar fényképezésben és a remek színészi alakításokban vannak: a főszerepet játszó Kulka János, a feleség szerepében látható Fullajtár Andrea vagy a szeretőt alakító Agnieszka Wagner mind ihletetten hozzák az általuk megcélzott figurát.
Tutajos
2002.10.10
|
magyar filmdráma, 96 perc, 2001
A harmincöt éves András kettős életet él Budapesten és Krakkóban. Aztán egyszer csak elromlik a fék... Misztikus-szerelmes-romantikus film, egy teljes albumnyi cicivel.
Rendező:

Gárdos Péter

(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.