Womb - Méh

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (17)
Fliegauf Benedek, a Rengeteg és a Dealer direktora az utóbbi években a hagyományos, cselekményes nagyjátékfilmek helyett más formák felé fordult, lásd a 2007-es, Tejút című, Locarnóban díjazott kísérleti alkotást és a 2008-ban bemutatott halálközeli dokut, a Csillogást.
Meglepő módon azonban a rendező első angol nyelvű munkája, az Eva Green (Álmodozók, Casino Royale) főszereplésével forgatott Womb ezer szállal kapcsolódik ezekhez a művekhez is – főleg a Tejúthoz, hiszen ahhoz hasonlóan meditatív és hipnotikus. A filmben jellemzően még a halálos autóbaleset jelenete is feszültségtől mentes momentum.
 
Ebben a tragédiában veszíti el élete szerelmét, Thomast (akivel már gyerekkorukban egy életre szóló kapcsolat alakult ki köztük) Rebecca. A gyászoló nő úgy dönt, úgy dolgozza fel a veszteséget, hogy klónozza és saját maga szüli meg a férfit, majd gyermekeként felneveli. 
 
A klónozás témája ellenére a Womb nem hipermodern, hanem kifejezetten időtlen közegben (nagyrészt egy tengerparton) játszódik. A szemlélődő hozzáállás mellett pedig a Tejút képei is visszaköszönnek benne: gyakoriak a horizontálisan a felénél vagy a kétharmadánál elmetszett totálok, melyek a legtöbbször a természeti környezetet, a tájat ábrázolják. 
 
Az egyetlen bizarr csúcspont felé tartó új mű további párhuzama a Tejúttal, hogy ahhoz hasonlóan működik, azaz ha már az elején bele tudunk helyezkedni a világába, nagyot üthet és jó időre magához láncol, ha viszont nem, akkor sajnos kifejezetten esetlennek, urambocsá, dilettánsnak tűnik. 
fürkész
2011.04.06
|
Womb
francia-magyar-német filmdráma, 107 perc, 2010
Rebecca és Thomas gyerekkori jó barátok, akik tizenkét év kihagyás után újra találkoznak, egy pár lesznek, de a fiú meghal egy balesetben. A lány aztán megszüli a klónját...
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2011. április 7.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.