Táncos a házban

olvasói
(0)
Agustín Rejas (Javier Bardem) jogászból lett rendőrnyomozó egy dél-amerikai államban, amelynek békéjét terrortámadások sorozata dúlja fel. Persze ez csak látszólagos béke volt, egy olyan puskaporraktáré, amelyben piromániások játszadoznak, de a véres merényletek értelmetlensége így is sokkoló. Mindenhol egy bizonyos Ezequiel elnököt éltetnek a tettesek, illetve a tett helyszínén hagyott üzeneteik.
Ki lehet ez a véreskezű, kommunista népvezér? Mivel képes ilyen rettentő megszállottságba magával rántani a legártatlanabbnak tűnő embereket is? Hosszas és eredménytelen nyomozás után az első bíztató nyomokat követve Rejas a hegyvidék felé veszi az irányt, ahol gyermekkorát töltötte. Mint oly sokszor a krimi műfajában, a megoldás közelebb van hozzá, mint kezdetben hitte volna. 
 
A forgatókönyvet Nicholas Shakespeare saját regényéből adaptálta. A történetet minden bizonnyal a perui Fényes Ösvény terrorhálózat ihlette, de konkrét helyre és időre nem esik utalás. John Malkovich első rendezésének középpontjában Javier Bardem (Sonka, sonka; Mielőtt leszáll az éj) szuggesztív alakítása áll, a képi megformálás kevésbé izgalmas, de elegáns. A krimiszerű rejtély megoldásán túl a film inkább a szereplők, elsősorban a főhős lelki mozgatórugóinak feltárására szán időt. A Táncos a házban a bűnügyi izgalmakat eszközként használja, hogy az emberi sorsról, a hatalomról és a káoszról való elmélkedését feszültebbé tegye. Egy igazságot kereső, de esendő főhős mellé csatlakozva lassan azt ismerjük fel, hogy az elvek és indulatok dzsungeléből milyen nehéz ép ésszel kitalálni.
nelson
2004.01.15
|
The Dancer Upstairs
amerikai-spanyol filmdráma, 133 perc, 2002
Egy dél-amerikai államban egy vívódó rendőrnyomozó a véres terrorcselekményekért felelős, rejtőzködő népvezér után nyomoz. John Malkovich rendezői bemutatkozása egyszerre krimi és meditáció sorsról-hatalomról.
rendező:

John MalkovichFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.