Cirkusz Kolumbia

est.hu:
5/10
|
olvasói
5/10 (5)
A jugoszláv háborúról, vagy háborúk sorozatáról a legtöbben még ma sem tudják eldönteni, hogy mi is történt valójában, miért kezdték el öldösni egymást a korábban békésen együtt élő népek, szomszédok, rokonok. Danis Tanović filmje sem teszi sokkal tisztábbá a képet.
1991-ben járunk, Horvátországban már dörögnek a fegyverek, Herzegovina még békés, bár a kommunista párt bukásával a politikai élet kezd gyorsan átrajzolódni. Ekkor tér haza 20 év távollét után Divko (Miki Manojlović, a Balkán legfoglalkoztatottabb színésze) egy piros Mercedesszel, egy vörös bombázóval és egy fekete macskával, hogy felvágjon mindenki előtt és törlesszen korábbi sértésekért. Első lépéseként kiteszi házából volt feleségét (a Lostból ismerős Mira Furlan) és nekilát, hogy magához édesgesse rég látott, és szeretőjével majdnem egykorú fiát, ám amikor eltűnik a kabalának tekintett macska, minden a feje tetejére áll.
 
Az első filmjével (Senkiföldje) rögtön Oscar-t begyűjtő Tanović maga is leáll a kezdeti lendület után, és látszólag nem tudja eldönteni, hogy kusturicás politikai szatírát, olaszos ízű történelmi tablót, vagy az „életem legszebb nyara” kicsengésű ifjúsági filmet tegyen az asztalra, így mindenből kapunk egy kicsit, de egyikből sem eleget, a drámai hatás pedig végképp elveszik. A kitörni készülő háborúról is csak annyit tudunk meg, hogy legyen szó szerbekről vagy horvátokról, senki sem volt igazán jófiú, de ezt eddig is tudtuk, viszont a rendezővel ellentétben nekünk nem hiányzik az Eurcream és a Yugo gépkocsi...
Vízer
2011.06.09
|
Cirkus Columbia
angol-belga-bosnyák-francia-német-szerb-szlovén filmdráma, 113 perc, 2010
Divko egy Mercedessel és egy fiatal nővel eljátszva a gazdagságot hazatér, hogy megtorolja múltbéli sérelmeit.
Rendező:

Danis Tanovic

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. június 23.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.