Amerikában

olvasói
(0)
Jim Sheridan rendező a nagy ívű, szívhez szóló filmdrámák (A bal lábam; Apám nevében) kismestereként tette le a névjegyét a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, olyan munkákkal, amelyeket a szélesebb közönség és az Oscar-ítészek egyaránt kedvelnek. Ezeket a többnyire olcsó, ámde igen hatásos eszközökkel operáló műveket Amerikában igaz művészfilmként, Európában viszont inkább afféle középfajú szórakoztató darabokként aposztrofálják – a Sheridanhez hasonló érdeklődésű és talentumú direktorok számára gyakran az jelenti a vég kezdetét, amikor már komolyan veszik a maguk állítólagos művész státuszát, és személyes, önéletrajzi elemekből szőtt mozit, hogy ne mondjam: szerzői filmet próbálnak készíteni.
Jim Sheridan most valami ilyesmibe fogott, és életútjának egy szívszorító momentumát álmodta celluloidra. Azt a számára traumatikus időszakot jelentő néhány évet dolgozta fel, amikor Írországból New Yorkba költözött családjával. Az Amerikában hősei ír emigránsok: Johnny és Sarah két kislányukkal azért kelnek át az óceánon, hogy így próbáljanak megszabadulni démonaiktól, melyek kisfiuk hirtelen jött halála óta kísértik őket. Jó időbe telik, míg a bevándorlók megtanulnak kiigazodni a kusza New York-i viszonyok között, ám lassan mégis csak megtalálják a helyüket, sőt lelki egyensúlyuk is stabilizálódni kezd és a jövőbe vetett hitük is megerősödik. 
A forgatókönyvet a rendező két lánya segítségével írta, nem véletlen hát, hogy a film legeltaláltabb karaktere épp a két gyermekfigura. A picinyke színésznők visznek életet a filmbe, nekik köszönhető, hogy a gyakran egy rugóra járó és helyenként modorosnak tetsző jelenetek bírnak néminemű érdekességgel. Elsősorban miattuk lehet érdekes a film azok számára, akik nem tűzijátékot nézni járnak moziba.
Homolka
2004.01.21
|
In Amerika
angol-ír filmdráma, 105 perc, 2002
Egy ír emigráns család viszontagságai New Yorkban. A bal lábam és az Apám nevében rendezőjének önéletrajzi elemekkel teletűzdelt filmdrámája.
Rendező:

Jim Sheridan

(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.