Dealer

olvasói
10/10 (1)
Egy nap a világ, szoktuk mondani, huszonnégy óra kiváló dramaturgiai keret. Fliegauf Benedek (Rengeteg) második játékfilmje, az elmúlt fél évben számos rangos hazai és nemzetközi díjat elnyert Dealer is ezt a drámai keretet használja, amikor feszes ívet rajzol egy kábítószerkereskedő egyetlen napjáról.
Végig ez a srác áll a középpontban, az ő kalandjait és találkozásait követjük végig. Habár a cím erre utal, a Dealer nem hagyományos értelemben vett „drogfilm”. A rászokás és beetetés, az anyagról való leállás konfliktusai és drámái természetesen keresztülszövik a történetet, mélységes mély bugyrokat járunk végig, a drogos szubkultúra és közeg bemutatása szuggesztív és hiteles; Fliegauf filmje azonban, és ez az egyik legnagyobb erénye, sokkal tágabb, általánosabb értelemben beszél a függőségről. A Dealer az érzelmi, anyagi és fizikai kiszolgáltatottság, függőség körbeforgó, gyilkos játszmáit mutatja be, szinte katalógusként sorba szedve a lehetséges stációkat és példázatokat. A főhős teljes környezetét megismerjük és feltérképezhetjük (családi és baráti körök, adok-kapok viszonyok); találkozunk azokkal, akik tőle függnek, és megismerjük azokat, akiktől ő függ. Fliegauf filmje brutális és drámai sorsjátszma: a kitörés, a függőséggel és a sorssal való szembehelyezkedés története. 
 
Körbeforgó sorsok és történetek, láncszerűen egymásba kapcsolódó epizódok rétegződnek egymásra. A Dealer szuggesztív hatása a sztori kérlelhetetlen logikájából és a következetesen puritán képi, formai megoldásokból fakad. Hosszú beállítások, bravúros nagyjelenetek, hipnotikus kameramozgások, a gyilkos monotóniát erősítő hanganyag, a nem hivatásos szereplők igen erőteljes személyes jelenléte - a Dealer az örvény és a szédület filmje. Vitázni lehet vele, de a hatása alól nehezen vonhatjuk ki magunkat.
gorcsev
2004.10.21
|
magyar filmdráma, 138 perc, 2004
A Rengeteg rendezőjének filmje egy drogdealer egy napjáról. Kizárólag erős idegzetű, felnőtt nézőknek!
Forgalmazza: Mokép
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.