Másnap

olvasói
(0)
Mindannyian tudjuk, hogy titok nélkül nincsen jó sztori, mégis mindenki máshová helyezi a tudható és a visszatartható információk határát. A hagyományos logika szerint ahol bűn van, ott a megfejtéshez néhány alapkérdésre kell válaszolni. Ki? Hol? Mikor? Miért? Bármifajta történet - hát még egy krimi vagy thriller - magában hordozza ezeket a kérdéseket.
Az elmúlt időkben mégis egyre többeket izgat az a kihívás, hogy miként lehet hagyományos megfejtés nélküli krimit teremteni. Janisch Attila Filmszemle-fődíjas filmje, a Másnap is ebbe a sorba tartozik. 
 
A film első jelenetében gondterhelt, szótlan, középkorú férfi érkezik az isten háta mögötti, gyéren lakott vidékre. Keres valamit vagy valakit, netán ifjúkora helyszínére tért vissza - ez nem egyértelmű. Vándorlása során a férfi többekkel találkozik, veszekedések és furcsa esetek szemtanúja lesz, és egyre inkább úgy tűnik, a történéseknek rajta kívül legalább még egy főszereplője van: egy csábítóan szép, fiatal lány. 
 
A Másnap már a címében hordja egyik fontos témáját: az időt. Janisch filmje ugyanis ritka bonyolult időszerkezettel dolgozik. Az összefüggések után kutató néző hamar rájön, hogy aligha tudja megfelelő kronológiai sorrendbe rakni az egymásra következő jeleneteket. A sztori nem egyenes vonalban halad előre, de nem is visszafelé pörög, mint mondjuk a Memento esetében - az események inkább egyfajta belső, lelki-érzelmi logikát követnek, ennélfogva hagyományos értelemben vett megfejtésről sem beszélhetünk. 
 
Az elegáns, szikár képekben megmutatkozó Másnap szokatlan intellektuális kirakósjáték. Nehéz eset: a ráismerés és emlékezés pszichológiai-érzelmi folyamatait egy hűvös, távolságtartó stílusú filmből próbáljuk felfejteni. Érdekes kihívás - a szerzői film igaz híveinek való. Azoknak, akik nem a rendező mindentudásában, hanem saját kitartásukban és leleményességükben bíznak.
gorcsev
2004.11.04
|
magyar filmdráma, 120 perc, 2004
Kerékpáros idegen, gyanakvó helybéliek, kirekesztés és gyűlölet, egy fiatal lány brutális meggyilkolása. A Hosszú alkony rendezőjének újabb filmje az alkonyati zónából.
Rendező:

Janisch Attila

Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.