Rózsadomb

olvasói
1/10 (1)
Lakótelepi olvasóink bizonyára fenntartásokkal fogadják Cantu Mari író-rendező önéletrajzi alapú filmjét, amely a kertvárosi, nevezetesen a rózsadombi gyermeknevelés nehézségeiről szól. „Lehet benne valami - gondolhatják ugyanakkor panelbörtönbe zárt embertársaink -, mert a Rózsadombon nincs annyi non-stop bolt meg videotéka, mint nálunk, és flippert is nehezebben talál az ember.”
Ha azonban megjegyezzük, hogy történetünk szereplői az ötvenes években élnek, az apa tekintélyes pártkatona, a kertet peckes egyenruhás őrzi, a szomszédokkal pedig titokzatos okokból nem szabad szóba állni, már hihetőbbek a fent említett nehézségek. 
 
Míg szüleik az „új világot” építik, a 10 éves Panka és öccse, Miksa teljes biztonságban, a külvilágtól lényegében elzárva él a hatalmas villában és annak elvadult kertjében, s ellentétben kortársaikkal, akik a legtöbb vitamint a Bambiból nyerik, ők szabadon válogathatnak az asztalon lévő déligyümölcsök között. Az apát, Pálfi Gábort (Andorai Péter) forró drót köti Rákosi elvtárshoz, akár az egyszeri állampolgárt a Keravillhoz, a nála húsz évvel fiatalabb anya, Teréz (Marozsán Erika - Országalma, Szomorú vasárnap) pártfőiskolán tanul, a házvezetőnő Róza (Lázár Kati - Csinibaba, Presszó) pedig babonákkal és vallási ijedelmekkel traktálja Pankát és Miksát. A nem hétköznapi felállás ellenére nem is lenne semmi baj, ha a gyerekek nem találnának a postában egy Izraelből érkezett levelet, és időközben nem törne ki az '56-os forradalom. 
 
Cantu Mari filmje a gyermekek szemszögéből vizsgálja az eseményeket, minek köszönhetően a történet kissé elvarázsolt és nehezen értelmezhető, a gyakorlott szereplőgárda és Máthé Tibor operatőr munkája azonban mindent helyre tesz. Egyedül azon kellene elgondolkodni, hogy a gyerekmunkához hasonlóan a gyerekszínészet is törvényi tiltást érdemelne.
csmozi
2004.11.04
|
magyar filmdráma, 96 perc, 2003
Történet két gyerekről, gyermekszemszögből, akik az ötvenes években, egy szigorúan őrzött rózsadombi villában cseperednek. Szüleik a politikai rendszer befolyásos szereplői, de az ő világuk leginkább a nagy, elvadult kert...
Rendező:

Cantu Mari

Forgalmazza: Mokép

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.