A mohácsi vész

olvasói
(0)
Ki gondolta volna, hogy II. Lajos király afférja a Csele-patakkal nem volt több laza PR-fogásnál, hogy egy korrupt trágyadombon élünk, illetve, hogy némi „spéci H2O” segítségével a magyarság csodákat művelhet? Sokan csak a félkarú rablónak merik elmesélni nemzetféltő rémálmaikat, a 82 éves Jancsó Miklós és bátran örökifjú nyugdíjasklubja azonban szolid öt év alatt az ötödik abszurdba és káromkodásba hajló nagyjátékfilmjét készíti el a zivataros évszázadainkat és borús jelenünket bebarangoló Kapa (Mucsi Zoltán) és Pepe (Scherer Péter) főszereplésével.
A történelem színfala mögött csendőrből betyárrá vedlő, sokszor egymással is ruhát cserélő hősök apadhatatlan szkepszisének és kifogyhatatlan kalandjainak úgy tűnt, csak a fantázia szabhat határt, A mohácsi vész azonban megcáfolja ezt a feltevést. A posztmodern magyar Stan és Pan legújabb szubjektív hadjárata tudniillik hiába állít görbe tükröt a háromtenger-verziós történelemfelfogás elé, a történet folyamán bemutatott helyzetek és gyakorlatok egy véletlengenerátor művei, a megelőző négy Jancsó-film adatbázisából merítve. Az életmű kései fejezetének szerelmesei bizonyára elnéző mosollyal szemlélik majd, amint Kapa még a film nyolcvanadik percében is minden különösebb motiváció nélkül püföli Pepét, azt azonban kevesen fogják megérteni, hogy az alkotók a korábbi művekre jellemző szabad tér- és időkezelést feladva hogyan képesek leragadni egy nyavalyás időgépnél és egy egyfedelű sztorinál. A dramaturgiai értelemben vett enyhülés magyarázata minden bizonnyal az európai uniós csatlakozásban keresendő, hiszen egy olyan országban már a filmrendező is fellélegezhet, ahol Palya Bea és Fekete Pákó együtt ápolják a magyar népdalkincset. A többi pedig már történelem, ami ugye elveszett Mohácsnál.
csmozi
2004.02.12
|
magyar filmszatíra, 90 perc, 2003
Kapa és Pepe visszautaznak 1526-ba, a mohácsi csatatérre, hogy pár rozsdás gépfegyverrel megverjék Szulejmán seregeit, és végre az egész világgal megismertessék azt a nyelvet, amin a legszívesebben káromkodnak.
Rendező:

Jancsó MiklósFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
19:05
Mindhalálig
amerikai akció-krimi, 1996
19:10
Szánon nyert örökség
angol-kanadai vígjáték, 2001
19:20
Mennyé má!
német vígjáték, 2001
19:30
20:00
A gyilkosok is a mennyországba mennek
német romantikus film, 2002
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.