Úton

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (13)
Bár a bosnyák Jasmila ®banić még csak második nagyjátékfilmjét tette le az asztalra, már így is az egyik legjobb dél-kelet európai rendezőnek számít, miközben a balkáni filmesek korábbi nemzedéke, Emir Kusturicával az élükön lassan önmaguk karikatúrájává válnak.
Akárcsak ®banić 2006-os, sokszorosan díjnyertes első filmjében, a Szerelmem, Szarajevóban, most is a bosnyák fővárosban járunk, jóval a háború után. Hősünk egy szimpatikus, modern fiatal pár: Luna (Zrinka Cviteąić) stewardess, Amar (Leon Lučev) pedig légiirányító, Szarajevóban élnek boldogan és jól, teraszukról rálátni az egész városra. Csakhogy Amar munka közben iszik, elbukik és felfüggesztik, és nagy kétségbeseésében szó szerint pont belefut egy, idő közben mélyen vállásossá vált régi bajtársába, aki munkát ajánl neki, és akinek a hatására a férfi hamarosan igazhitű muszlimként kezd viselkedni.
 
Csakhogy ez nem Amar filmje, hanem Lunáé, aki kétségbeesetten figyeli, hogyan kezdi lassan, de biztosan elveszíteni párját. A lány mindent megpróbál, hogy mentse a menthetetlent, még egy tóparti iszlám nyári táborba is lemegy, majd az okokat kezdi el keresni. És pont ez a film igazi ereje: a rendezőnő nem bűnösöket keres, és nem ítélkezik – például nem állítja be vallási fanatikusként az asszonyaikat csadorban járató wahabitákat, és nem ken mindent a háborúra, mégis képes egy egyszerű történetnek is rendkívüli érzelmi töltetet adni. Bár a gyönyörűen fotózott Úton nem az év leglátványosabb filmje, de biztosan a legjobbak közé tartozik.
Vízer
2011.05.27
|
Na putu
bosnyák-német-osztrák filmdráma, 100 perc, 2010
Látlelet egy bosznia-hercegovinai kapcsolatról.
Rendező:

Jasmila Zbanic

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2011. június 2.


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.