Ismeretlen föld

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (8)
Spanyol filmesek érkeznek Bolíviába, Cochabamba városába. A stáb Kolumbusz Kristófról és Amerika felfedezéséről forgat, a helyiek pedig szinte közelharcot vívnak, hogy bekerüljenek a produkcióba. A forgatócsoport tagjai közül többen...
...küldetésként viszonyulnak a munkához, és több évszázad elmúltával is felháborodnak azon, ahogy a felfedező és katonái a bennszülöttekkel bántak. Mindez szomorú párhuzamba kerül azzal, hogy valamilyen formában ők is kizsákmányolják a helyi lakosságot. Ehhez jön még, hogy a forgatás szerencsétlen módon egybeesik a cochabambai vízháború tetőzésével, melyben fő aktivistaként részt vesz a Kolumbusz-film egy kulcsfontosságú mellékszereplője is. A férfi őslakosként nem teheti meg, hogy nem áll ki (akár testi épségét kockáztatva) a multik ellen, akik nemcsak a vízművekre, de még a helyi folyókra, sőt az esővízre is rátették a kezüket.
 
Aki hallott már erről a 2000. áprilisáig tartó tiltakozásról, tudja, hogy végződött. Mégis katartikus lesz nézni a történéseket, melyeket – többszörös tükröztetéssel – egyszerre láthatunk megelevenedni a vásznon, illetve a forgatásról werkfilmet készítő asszisztenslány kameráján keresztül. Kapunk ezenkívül több jelenetet a készülő Kolumbusz-filmből is, és csodálatos módon az a helyzet áll elő, hogy ennek a fiktív alkotásnak is rendkívül erősek a képsorai. Ha nem is annyira, mint Icíar Bollaín (Többet ne!) művének, aki egy cseppet sem érzelgős, mégis felemelő módon mutatja be azokat az áldozatokat, amiket egyszerűen muszáj meghozni. 
fürkész
2011.09.19
|
También la lluvia
francia-mexikói-spanyol történelmi dráma, 103 perc, 2010
Dél-Amerikai filmforgatás tiszta ivóvízért lázadó főszereplőkkel.
rendező:

Icíar Bollaín

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. szeptember 29.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.