Bird - Charlie Parker élete

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (7)
Charlie „Bird" Parker a negyvenes évek Amerikájában a „Bebop" stílus meghonosításával megreformálta a zenét. Ha játszott, zenészek ültek az első sorban, Dizzy Gillespie (Samuel E. Wright) is példaképének vallotta őt.
Forrás: HBO Sajtószoba, www.hbo.hu
Forrás: HBO Sajtószoba, www.hbo.huVirtuóz szaxofonjátéka vonzotta a tömeget azokba a lokálokba, ahol fellépett, a sikert pedig minden este más lánnyal ünnepelte meg. A fiatal fekete muzsikust tisztelet övezte, amikor játszott, szaxofonja nélkül viszont naponta megalázták. Bőrszíne vagy kábítószer függősége miatt. Nappal a drogot hajtotta, este zenélt, utána pedig hajnalig ivott vagy nőzött. Amikor megismerkedett a fiatal lánnyal, Channel, nyíltan bevallotta neki, hogy tizenöt éves kora óta kábítószerfüggő.

Chan mégis hozzáment feleségül, vállalva, hogy éjszakákon át várja haza züllött művész férjét, aki talán aznap is megcsalta. A rock and roll előretörésével zenéje egyre inkább háttérbe került, a múló siker, súlyosbodó függősége, gyomorfekélye és kislánya halála túl sok volt számára: egy gyámoltalan szellemalakká vált, akit csak a mindig mögötte álló felesége tudott néha jó irányba terelni. Parker számára az egyetlen megtisztulás a játék volt. Mikor meghalt, a kiérkező halottkém legalább 65 évesnek becsülte. Pedig csak 34 éves volt. A Clint Eastwood rendezte film Charlie Parker 1954-es öngyilkossági kísérletével indul, majd idősík váltásokkal mutatja be a pályakezdés, a siker és a hanyatlás éveit.

(A film Golden Globe díjat kapott a legjobb film kategóriában, elnyerte az Akadémia Oscar- díját a legjobb hang szekcióban, Forest Whitaker pedig a Cannesi Filmfesztivál Aranypálmáját érdemelte ki.)

2006.03.08
|
Bird
amerikai zenés film, 161 perc, 1988
A legendás jazz-szaxofonos, Charlie "Bird" Parker viszontagságos életének története.
Rendező:

Clint Eastwood

(13 kép)


Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Szo
3
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.