A segítség

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (15)
Nem ritka, hogy a hazai átlagolvasó egy több millió példányban eladott (főleg angolszász) sikerkönyvről csak akkor értesül, amikor megérkezik hozzánk a belőle készült hollywoodi mozi. Ilyenkor az addig a könyvesboltok alsó polcain lapuló regényt újranyomják, természetesen egy, a celluloidverzióból kiragadott jelenettel a borítóján, és a kirakatba teszik, a kiadónak pedig nincs más dolga, mint remélni, hogy a film jól sikerült...
Kathryn Stockett önéletrajzi ihletésű műve 2009-ben jelent meg az Egyesült Államokban, s a hatvanas években, az ország déli államaiban élő afroamerikai házvezetőnők mindennapjait bemutató, és sorsukon keresztül a társadalmi igazságtalanságokat témává avató A segítség egyből bestseller lett. És már itt is a filmváltozat, az újoncnak számító Tate Taylor nem tökéletes, de az alapanyaghoz méltó értelmezésében.  
 
A Mississippi állambeli Jacksonban járunk, Kennedy elnökségének utolsó évében. A frissdiplomás Skeeter (Emma Stone) újságírói ambíciókkal érkezik haza szülővárosába, ahol – Martin Luther King ténykedése ide vagy oda – mintha megállt volna az idő. Hősnőnk, látva, milyen megaláztatásokban van részük a délen élő fehérek gyerekeit szinte anyaként felnevelő fekete dadáknak, úgy dönt, eljött a cselekvés ideje. Titokban interjúkat készít ismerősei házvezetőnőivel, a megrázó beszélgetések pedig lassan kötetté állnak össze… 
 
Szépen ívelt történet bomlik ki előttünk nagyszerű karakterekkel, és bár a Tamás bátya kunyhója óta klisévé kövült rossz fehérek–jó feketék szembenállást jobban árnyalhatták volna az alkotók, hajlamosak vagyunk megbocsátani a filmnek, hogy lényegében nem mondd el többet nekünk a délen élő feketék ötvenes-hatvanas évekbeli helyzetéről, mint amit eddig is tudtunk.  
zsinora
2011.11.02
|
The Help
amerikai filmdráma, 146 perc, 2011
Egy kor, amikor a fekete cselédek nevelték a gazdag fehérek gyerekeit, de közben a család vécéjét sem használhatták. Ez ellen lázad fel egy fiatal írónő az első regényével, amit egy cseléd szemszögéből ír meg.
Rendező:

Tate Taylor

Színész:

Emma Stone
(Skeeter Phelan)

Viola Davis
(Aibileen Clark)

Bryce Dallas Howard
(Hilly Holbrook)

Jessica Chastain
(Celia Foote)

Octavia Spencer
(Minny Jackson)

Allison Janney
(Charlotte Phelan)

Sissy Spacek
(Missus Walters)

Mike Vogel
(Johnny Foote)

Mary Steenburgen
(Elain Stein)

Forgalmazza: Fórum Hungary
Bemutató: 2011. november 3.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.