Öt akadály

olvasói
(0)
Van abban valami zavarba ejtő, amikor nagyon okos emberek számunkra jelentéktelennek tűnő dolgokat mintegy mellékesen, fél kézzel is briliáns módon oldanak meg, hiszen nem is a megoldás számít, hanem annak a módja. Lars von Trier filmes ujjgyakorlata pont ilyen.
Az Öt akadály stíluskísérlet, ha úgy tetszik, annak demonstrálása, hogy miként lehet az önmagunk által megszabott korlátok közt korlátlan kreativitással alkotni. Pontosítva, a Lars von Trier által megszabott korlátok közt, aki hírneve és az általa kreált Dogma mozgalom legitimitása révén, illetve veleszületett kíváncsiságának és szemtelenségének köszönhetően egy idős kollégáján és személyes jó barátján, bizonyos Jorgen Lethen kísérletezgetett. A nálunk ismeretlen Leth egyben von Trier tanítómestere és példaképe is, így a köztük lévő viszony a feje tetejére áll, és egy duplacsavarral a fiatal rendező saját filmes iskoláztatását kérdőjelezi meg. 
 
De miről is van szó, kérdezheted, türelmetlen olvasó! Arról, hogy a kedves, jámbor Jorgen Leth a nagyvállalati igazgató pózát felvevő von Triertól kapott szigorú szabályok alapján ötször is újra kell forgassa 1967-es, A tökéletes ember című, remek kisfilmjét, de mindig máshogy. Az első filmet Kubában kell leforgatni - szigorúbb büntetést is el tudok képzelni -, és egy másodpercnyi film álljon 12 képkockából. A második filmben Lethnek kell eljátszania a főszerepet, a negyedik pedig rajzfilm kell legyen, de a legnehezebb feladat akkor jön, amikor egyetlen szabály sincsen, és ekkor válik világossá, hogy pont a megkötések jelentik a segítséget. 
 
Nehéz eldönteni, hogy akkor most kinek a filmjét is nézzük, azét, akit rendezni látunk, vagy azét, aki a rendezőt irányítja. De ezek a dánok már csak ilyenek, mindig kitalálnak valamit, amin aztán törhetjük a fejünket. Filmiskolásoknak kötelező, de másoknak is szórakoztató logikai játék.
Vízer
2005.05.12
|
De fem benspaend
belga-dán-francia-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2003
A veterán rendező, Jorgen Leth öt változatban újraforgatja 1967-es A tökéletes ember című filmjét Lars von Trier útmutatásai alapján.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Erdei boszorkány - Tűzpróba

cseh-dán-magyar-norvég fantasy, 90 perc, 2018

Undipofik

amerikai-kínai animációs film, 87 perc, 2019

John Wick: 3. felvonás - Parabellum

amerikai akciófilm, 130 perc, 2019

Szívek királynője

dán-svéd filmdráma, 127 perc, 2019

Éter

lengyel-litván-magyar-olasz-ukrán történelmi dráma, 118 perc, 2018
Játék
Egy nap Maggie, a tinédzser megkéri Sue Annt, a magányos nőt, hogy vegyen neki és pár barátjának piát, és Sue Ann kapva kap az esélyen, hogy szert tegyen pár gyanútlan, ám nála fiatalabb barátra.
Filmek a TV-ben
18:10
18:30
Rocky
amerikai filmdráma, 1976
18:35
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:40
A szentfazék
amerikai életrajzi film, 1998
18:50
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.