Öt akadály

olvasói
(0)
Van abban valami zavarba ejtő, amikor nagyon okos emberek számunkra jelentéktelennek tűnő dolgokat mintegy mellékesen, fél kézzel is briliáns módon oldanak meg, hiszen nem is a megoldás számít, hanem annak a módja. Lars von Trier filmes ujjgyakorlata pont ilyen.
Az Öt akadály stíluskísérlet, ha úgy tetszik, annak demonstrálása, hogy miként lehet az önmagunk által megszabott korlátok közt korlátlan kreativitással alkotni. Pontosítva, a Lars von Trier által megszabott korlátok közt, aki hírneve és az általa kreált Dogma mozgalom legitimitása révén, illetve veleszületett kíváncsiságának és szemtelenségének köszönhetően egy idős kollégáján és személyes jó barátján, bizonyos Jorgen Lethen kísérletezgetett. A nálunk ismeretlen Leth egyben von Trier tanítómestere és példaképe is, így a köztük lévő viszony a feje tetejére áll, és egy duplacsavarral a fiatal rendező saját filmes iskoláztatását kérdőjelezi meg. 
 
De miről is van szó, kérdezheted, türelmetlen olvasó! Arról, hogy a kedves, jámbor Jorgen Leth a nagyvállalati igazgató pózát felvevő von Triertól kapott szigorú szabályok alapján ötször is újra kell forgassa 1967-es, A tökéletes ember című, remek kisfilmjét, de mindig máshogy. Az első filmet Kubában kell leforgatni - szigorúbb büntetést is el tudok képzelni -, és egy másodpercnyi film álljon 12 képkockából. A második filmben Lethnek kell eljátszania a főszerepet, a negyedik pedig rajzfilm kell legyen, de a legnehezebb feladat akkor jön, amikor egyetlen szabály sincsen, és ekkor válik világossá, hogy pont a megkötések jelentik a segítséget. 
 
Nehéz eldönteni, hogy akkor most kinek a filmjét is nézzük, azét, akit rendezni látunk, vagy azét, aki a rendezőt irányítja. De ezek a dánok már csak ilyenek, mindig kitalálnak valamit, amin aztán törhetjük a fejünket. Filmiskolásoknak kötelező, de másoknak is szórakoztató logikai játék.
Vízer
2005.05.12
|
De fem benspaend
belga-dán-francia-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2003
A veterán rendező, Jorgen Leth öt változatban újraforgatja 1967-es A tökéletes ember című filmjét Lars von Trier útmutatásai alapján.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
20:55
Charleston
román film, 2017
21:00
Kémek között
olasz-francia-spanyol krimi, 2004
21:00
Jackie Chan: Új csapás
amerikai akcióvígjáték, 2000
21:00
Halálos fegyver
amerikai akcióvígjáték, 1987
21:00
A végső állomás
amerikai horror, 2009
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.