Albert Schweitzer – Egy élet Afrikáért

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (2)
Nagy dilemma, hogy egy fontos téma a vele foglalkozó filmet is fontossá teszi-e? Az Albert Schweitzer – Egy élet Afrikáért című filmben számos fontos téma (hidegháború, afrikai éhínségek, emberség, felelősség…) terítékre kerül, az alkotás azonban mégsem képes felnőni az általa érintett témákhoz.
A film szerencsére nem kívánja felölelni a Nobel-békedíjas Schweitzer teljes életét, inkább csak az időskor eseményeire koncentrál, pontosabban a II. világháborút követő évekre és egy afrikai misszióra. Mindezt nagyon jól teszi, mivel a rendkívül színes életútból így nem egy össze-vissza kapkodó óriásportrét, hanem egy jóval koncentráltabb, szép drámai ívvel rendelkező művet kapunk. A gond csak az, hogy a kész produkción túlságosan érződik, hogy egy tévéfilmes direktor készítette. 
 
Az Albert Schweitzer – Egy élet Afrikáért képileg nem elég izgalmas, mondanivalójában és felépítésében pedig túl didaktikus ahhoz, hogy érdekes legyen. Bár próbálja árnyalni Schweitzer jellemét (pl. kevés ideje jut a családjára…), összességében mégis inkább egy szentté avatásnak vagyunk szemtanúi, mint egy finom portrénak. Nincs ezzel nagy baj, maga Schweitzer mindezt meg is érdemli, de sajnos egy szentté avatásnál kevés unalmasabb dolgot tudunk elképzelni. 
 
A filmen sokat dob a főszereplők (Jeroen Krabbé és Barbara Hershey) személye, akiknek a játéka egy ennél sokkal nagyobb volumenű filmet idéz. A film külön érdekessége, hogy érdekes módon a mozipremier és a DVD-megjelenés egy időre esik, így mindenki szabadon eldöntheti, hogy otthon, a négy fal között, vagy moziban nézi meg a művet. 
Tulu
2011.10.12
|
Albert Schweitzer
dél-afrikai-német filmdráma, 114 perc, 2009
Egy őserdei kórház és egy német férfi, aki megszállottan küzd érte. Bepillantás a legendás Albert Schweitzer életébe.
Rendező:

Gavin Millar

Színész:

Barbara Hershey
(Helene Schweitzer)

Jeroen Krabbé
(Albert Schweitzer)

Judith Godréche
(Thérese Bourdin)

Samuel West
(Phil Figgis)

Jeanette Hain
(Rhena Schweitzer)

Armin Rohde
(Albert Einstein)

Jonathan Firth
(Dr. David Fuller)

Eleonore Weisgerber
(Anna főnővér)

Hans Werner Meyer
(Dr. Erik Hals)

Forgalmazza: Etalon Film
Bemutató: 2011. október 13.
(4 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.