Pénzcsináló

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (43)
A Pénzcsináló állítása szerint a baseballban valójában nem is csapatok és sportolók, hanem számok küzdenek egymással: pénzösszegek és statisztikai átlagok. Ebben a világban az számít, mennyi pénzt költhet egy egyesület egy...
...játékosra, illetve hogy az adott játékosnak milyen az ütésátlaga. Tudja ezt az Oakland A’s general managere, Billy Beane is, akinek rendkívül alacsony költségvetésből kell gazdálkodnia. Egy ifjú közgazdásszal az oldalán egy, a hagyományos felfogástól alapjaiban különböző elmélet alapján kezd el a baseballozók közül válogatni. Az ütésátlag helyett egy összetettebb mutatót figyelembe vevő szelekció – minek köszönhetően a sztárjátékosok helyett olcsóbban megszerezhető sportolókból áll össze a csapat – azonban nem győz meg mindenkit, Beane-nek és gömbölyű segédjének, a Don Quijoteként és Sancho Panzaként szélmalomharcot vívó párosnak, na meg persze az általuk összeállított teamnek így bizonyítania kell. 
 
Számos alkotásban láthattuk, milyen bonyolult sport a baseball – Bennett Miller művéből az is kiderül, hogy a háttérben folyó küzdelmek sem kevésbé szövevényesek a pályán zajlónál. A Pénzcsináló nem izgalmas és megrendítő sportfilm, hanem lassú, száraz, részletező opus, mely maximum egy kamaradarab feszültségével bír: a labda és az ütő helyett döntések, alkuk, kalkulációk ütköznek egymással, a heves (szó)csaták pedig nem a pályán, hanem a kulisszák mögött, irodákban, folyosókon esnek meg. A Pénzcsinálót nem a nézettségre, hanem az Oscarra utazva készítették alkotói. 
fürkész
2011.12.01
|
Moneyball
amerikai sportfilm, 133 perc, 2011
Egy sportmenedzser története, aki számítógépes analízisek segítségével vitt csúcsra egy baseballcsapatot.
Rendező:

Bennett Miller

Színész:

Brad Pitt
(Billy Beane)

Jonah Hill
(Peter Brand)

Philip Seymour Hoffman
(Art Howe)

Robin Wright
(Sharon)

Chris Pratt
(Scott Hatteberg)

Tammy Blanchard
(Elizabeth Hatteberg)

Jack McGee
(John Poloni)

Reed Diamond
(Mark Shapiro)

Nick Searcy
(Matt Keough)

Forgalmazza: InterCom
Bemutató: 2011. december 8.
(18 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
28
K
29
Sze
30
Cs
1
P
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.