Az élet fája

est.hu:
9/10
|
olvasói
5/10 (81)
Akik ismerik Terrence Malick eddigi munkásságát (Mennyei napok, Az őrület határán, Az új világ), valószínűleg többé-kevésbé sejtik, mire vállalkoznak legújabb, Cannes-ban vegyes érzelmekkel fogadott, majd Arany Pálmával díjazott...
...opusával. Ha több ponton vitatható is a film sokak által hangoztatott tökéletessége, kétségtelen, hogy az elmúlt évek egyik figyelemre méltó teljesítménye a Malick-életmű szintézisét adó, lételméleti kérdéseket boncolgató, mind cselekményszövését, mind technikai kivitelezését tekintve (a pazar, számos truvaille-t felvonultató látványvilág Emmanuel Lubezki operatőr munkáját dicséri) gyönyörűen megkomponált sorsdráma. Csak valahogy az a szintetizáló igény nem akar maradéktalanul érvényesülni – talán ezúttal is több lett volna a kevesebb.
 
A történet három (plusz egy) idősíkon indul: van egyszer a mindent mozgásba lendítő, az értelmezés szempontjából a lényegi információt közvetítő, hozzánk közelebbi múlt, amely aztán ki is kopik a cselekményből. Másodszor a visszaemlékező, vagyis a felnőtt Jack (Sean Penn) jelen ideje, harmadikként a főhősünk tudatában megelevenedő, asszociatív jelenetsorokból felépülő, a szüzsé törzsét képező, lineárisan előrehaladó régmúlt. Végezetül (illetve mindenek fölött) pedig a Föld ősideje, az ősrobbanástól az élőlények születéséig.  
 
Malick hőse, a gyermek Jack kisebb és nagyobb tragédiák által szegélyezett felnőtté érési folyamatát ontológiai síkra helyezi, egyetlen ember sorsának bemutatása által igyekszik megadni a választ a világmindenség leglényegibb (elsőként a bibliai Jób által felvetett) kérdéseire. Teszi mindezt a modern filmművészet legnagyobbjaitól ellesett elbeszélésmódban – kár, hogy a Fellinitől nyúlt zárlat kínosan giccsesre sikerült.  
zsinora
2011.12.08
|
The Tree of Life
amerikai filmdráma, 139 perc, 2011
Három fiútestvér története az ötvenes évekből, és a legidősebbik ártatlanságának elvesztése.
Rendező:

Terrence Malick

Színész:

Brad Pitt
(Mr. O'Brien)

Sean Penn
(Jack)

Jessica Chastain
(Mrs. O'Brien)

Tye Sheridan
(Steve)

Hunter McCracken
(fiatal Jack)

Forgalmazza: Corner Film
Bemutató: 2011. december 16.
(29 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:55
Ca$h - A visszajáró
amerikai krimivígjáték, 2010
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
19:05
Beszorítva
angol film, 2018
19:10
Kull, a hódító
amerikai fantasy, 1997
19:30
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.