Nagy hal

olvasói
9/10 (10)
Kinek ne lenne legalább egy olyan barátja, aki képtelen bármit is egyszerűen elmesélni, de minél többet és nagyobbat lódít, annál szórakoztatóbbá válik? Mert a hazugság csak akkor marad hazugság, ha valakinek hasznot hajt vagy másnak kárára van, különben valami egész másnak nevezzük. Ez Tim Burton (Ollókezű Edward, Az Álmosvölgy legendája) filmjének alaptétele, ő pedig aztán tényleg otthon van a valóságtól messze elrugaszkodott történetek világában.
A bérmunkában elkövetett fantáziátlan Majmok bolygója remake után Burton ismét egy szürreális mesét mond el, melynek hőse, Edward Bloom már kisgyerek korától megrögzött füllentő, akivel - elmondása szerint - elképesztő dolgok estek meg, amerre csak járt. Most azonban, öregen és halálos betegen kénytelen szembenézni az egyetlen emberrel, aki soha egy szavát sem hitte: a saját fiával. 
A Nagy hal nem egy összefüggő történet, hanem fantasztikus utazások egész sora, amelyek során az ifjú Bloom (Ewan McGregor) olyan elképesztő lényekkel találkozik, mint Karl, a jámbor óriás, egy üvegszemű boszorkány, a koreai sziámi ikrek és persze a hatalmas hal. A történetek olyan fantasztikusak és olyan valószínűtlenek, hogy nem csoda, hogy az ifjabb Bloomnak nehéz eldöntenie, hogy vajon ki is az ő apja, bár a végére kiderül egy`s más. Akinek ez a fantáziavilág bejön, az imádni fogja a filmet, akinek kevésbé, annak talán zavaró lehet a díszletek szándékos eltúlzottsága, a történet szaggatottsága és kisebb következetlenségei. A színészekre viszont semmi panasz nem lehet: Ewan McGregor a Trainspotting óta nem volt ilyen jó és szórakoztató, Albert Finney, az angol újhullám nagy öregje pedig soha életében nem volt még rossz. Ehhez vegyük még Hollywood legjobb karakterszínészeit, remek képi világot és zenét, és kapunk egy szentimentális, mégsem csöpögős, elvarázsolt, de nem elszállt mesét, valahol félúton Forrest Gump és Münchansen báró közt. Az óriás pedig garantáltan igazi.
Vízer
2004.02.12
|
Big Fish
amerikai filmdráma, 125 perc, 2003
Elbűvölő mese egy merész fiatalemberről, aki nekivág a világnak, amelyet ő maga talált ki, és amelyet óriások és boszorkányok népesítenek be. Minden megtörténhet, és talán már meg is történt!
Rendező:

Tim Burton

Színész:

Albert Finney
(az idős Ed Bloom)

Ewan McGregor
(a fiatal Ed Bloom)

Billy Crudup
(Will Bloom)

Jessica Lange
(az idős Sandra Bloom)

Alison Lohman
(a fiatal Sandra Bloom)

Marion Cotillard
(Josephine Bloom)

Helena Bonham Carter
(Jenny, a boszorkány)

Steve Buscemi
(Norther Winslow)

Missi Pyle
(Mildred)

(22 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.