Ördögi színjáték - A pap, a várúr és a boszorkány

olvasói
(0)
A kosztümös és a bűnügyi film ritkán találkozó műfajok, de házasságukból olyan izgalmas alkotások tudnak születni, mint A rózsa neve. Az Ördögi színjáték hozzá hasonlóan irodalmi adaptáció (Barry Unsworth regénye nyomán készült), és ugyanúgy nemcsak krimiként lebilincselő, de az érzékletes korrajz, a középkor sárban-fagyban is fennkölt lelkiségének megidézése révén is emlékezetes.
Egy bukott pap, Nicholas (Paul Bettany - Dogville) Észak-Anglia egyik erdejében bolyongva egy vándorszínész társulathoz csapódik. Következő állomásukra, egy hegyre épült városba érkezve, éppen nyilvános ítélethozatalnak lesznek tanúi: egy fiatal boszorkányt ítélnek halálra, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy fiút. Jó érzékkel megragadva közönség érdeklődését, előadást kerítenek a tragikus esetből, ám a helyiek zúgolódása csakhamar félbeszakítja a produkciót. Az eset ugyanis nem úgy történt, ahogy ők a hallottak alapján elképzelték. Nicholas nyomozni kezd, még a tömlöcben kivégzését váró lányt is felkeresi. Ebben a korban az angolszász őslakosság és a normann hódítók közti ellentét még elevenen élt, így mikor a komédiások, úgy tűnik, megkérdőjelezik a hivatalos változatot, a vár normann urának hatalmi gépezete akcióba lép ellenük. 
Paul McGuigan (Gengszterek gengsztere) igazi színházfilmet rendezett a történetből, nemcsak azért, mert a világ jobbítására képes hathatós eszközként jelenik meg a színház, hanem mert színészei számára különösen tág teret nyitott. Willem Dafoe például a mozgásszínház eszközeit is felhasználja a cselekményt sajátosan értelmező, a játéktérből kiszakított betétekben, erősítve a film amúgy is pszichedelikus jellegét.
nelson
2004.02.12
|
The Reckoning
angol történelmi dráma, 112 perc, 2003
Vándorszínészek nyomoznak gyilkossági ügyben a középkori Angliában. Pszichedelikus krimi sárban-fagyban Willem Dafoe mozgásművészeti betétjeivel.
Rendező:

Paul McGuiganFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:10
Mission Impossible
amerikai thriller, 1996
18:10
Négy nap Toszkána
német romantikus film, 2008
18:30
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:40
Hellboy II. - Az Aranyhadsereg
amerikai fantasztikus akciófilm, 2008 (ism.)
18:45
Álomháború
amerikai akciófilm, 2011
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.