Martha Marcy May Marlene

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (15)
Az egymással versenyt koplaló, makimajomfejű Olsen ikrek ügyesen eltitkolták előlünk, hogy létezik egy harmadik Olsen lány is. Elizabeth a karon ülő koruktól reflektorfényben fürdő nővérek árnyékában cseperedett fel, hogy aztán...
...az elsőfilmes Sean Durkin paranoiás és antiszociális hősnőjének bőrébe bújva lazán bejátssza magát az élvonalba. A fiatal Angelina Jolie-ra emlékeztető színésznő lélegzetelállító alakítást nyújt a szektából szökött, de helyét a kinti világban sem lelő lány szerepében – nem véletlen, hogy a rendezők azóta ölre mennek érte. 
 
Az eddig ismeretlen Durkin mozija tavaly debütált Cannes-ban az Un certain regard szekcióban, igazi diadalmenete azonban a Sundance Filmfesztiválon kezdődött, ahol elnyerte a legjobb rendezés díját. Érthető, hogy a filmvilág felfigyelt a Martha Marcy May Marlene-re: a rendező meghökkentő pontossággal és őszinteséggel tárja elénk egy szekta – amely inkább tűnik egy beteg lelkű vezető által irányított kommunának (a szerző bizonyos mozzanatokkal tudatosan juttatja eszünkbe a híres-hírhedt Manson családot) – működési mechanizmusát. 
 
A film Martha szökésével indul: a lány két év távollét után tér haza családjához. „Kontrollfreak” nővére és annak férje igyekszik visszaterelni őt a normális életbe, de jelenét át- meg átszövik a múlt kísértő képei: újra kell élnie mindazt, amit az ördögi Patrick (John Hawkes) mellett elszenvedett. Durkin a pedagógiai és szociológiai megközelítés helyett tisztán a pszichológia felől elemzi tárgyát, vagyis a népnevelés és társadalomkritika helyett szorosan főhőse rezdüléseire koncentrál. Ennek az attitűdnek köszönheti a sikert, na meg Olsennek – a jövőben mindkettőjükre érdemes lesz odafigyelnünk.  
zsinora
2012.01.12
|
Martha Marcy May Marlene
amerikai thriller, 102 perc, 2011
Egy lelkileg sérült nő megpróbál visszatérni a családjához, miután elszökött egy szektától.
Rendező:

Sean Durkin

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. január 12.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.