Suszter, szabó, baka, kém

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (44)
Már most borítékolható, hogy a legújabb John le Carré-adaptáció az idei ceremónia-dömping egyik fontos szereplője lesz. Valószínűleg a magyar közreműködésnek köszönhető – a részben nálunk forgott nemzetközi produkció egyik...
...kulcsjelenetében feltűnik Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is –, hogy egy ilyen típusú, fajsúlyos darab már röviddel az amerikai premier után, a díjzápor kellős közepén megérkezett a hazai mozikba. Aki ismeri le Carré munkásságát, nagyjából sejti, mire gondolunk. Le Carré ugyanolyan megkerülhetetlen alakja az angol ügynökregény műfajának, mint Ian Fleming, a James Bond-történetek szerzője. Az Agatha Christie-féle klasszikus hagyományt követő író „intellektualizálta”, szépirodalmi szintre emelte a kémregényt: ő az akció helyett sokkal inkább szereplői motivációira koncentrál, vagyis fontosabb számára a miért, mint a mit és a hogyan.
 
Ugyanez érvényes az 1974-ben írott Suszter, szabó, baka, kém (nálunk Árulás címmel jelent meg a regény) film változatára is: a rendezői székbe a szerző által javasolt svéd Tomas Alfredson (Engedj be!) szöveghűen álmodta vászonra a le Carré-i világot. Akik tehát lövöldözős fogócskára és szupertrükkökre vágynak, jobb, ha elkerülik a mozit, amelynek értő befogadásához ráadásul szükségeltetik némi politika-történeti háttértudás is.  
 
A brit titkosszolgálati gépezet kulisszái mögé vezető, a hetvenes évek Angliája és a keleti blokk között ingázó, feszes cselekményvezetésű, okos darab a téma iránt fogékonyak számára azonban igazi felüdülés lesz. Pláne, hogy a főhőst, George Smiley-t alakító Gary Oldman keze alá olyan nagyágyúk játszanak, mint Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong és Ciarán Hinds.  
zsinora
2012.01.20
|
Tinker Taylor Soldier Spy
angol-francia-német thriller, 127 perc, 2011
A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé.
Rendező:

Tomas Alfredson

Színész:

Gary Oldman
(George Smiley)

Colin Firth
(Bill Haydon)

Tom Hardy
(Ricki Tarr)

John Hurt
(Control)

Mark Strong
(Jim Prideaux)

Toby Jones
(Percy Alleline)

Ciarán Hinds
(Roy Bland)

Kathy Burke
(Connie Sachs)

Benedict Cumberbatch
(Peter Guillam)

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2012. január 26.
(14 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.