Az ajtó

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (34)
Valamikor a 60-as években új környékre költözik a középkorú írónő, Magda és férje, s az új, nagyobb házat az asszony nem tudja egyedül rendben tartani. Egy, a közelben lakó idős nőtől kérnek segítséget. Emerenc olyan különös és...
...titokzatos figura, mint a neve. Szinte a durvaságig kemény és őszinte; a „gazda” lakásában adódó teendőket ugyan tökéletesen látja el, de csak a saját szabályai szerint hajlandó eljárni. Nem hallgat senkire, ellenben ő maga szívesen parancsolgat, és nem tűr ellenvetést. Egyik legfurcsább szokása, hogy háza ajtaját mindenki előtt zárva tartja, lakásába senkit sem enged be. Mindezen előzmények ellenére az író- és a házvezetőnő között szokatlan barátság fejlődik – a szóban forgó, Magda előtt kitáruló ajtó így lassanként átvitt jelentésre tesz szert.
 
Nemzetközileg talán legnépszerűbb direktorunk, Szabó István hat évvel a Rokonok után ismét egy nagy magyar regény (ezúttal Szabó Magda azonos című műve) alapján forgatott. Szabó késői filmjeiben (főleg az 1999-es A napfény ízében) az eltúlzott esztétizálás figyelhető meg, és a rendező most is ebbe a hibába esett. Az ajtó fekete-fehér flashbackjeivel, kavargó természeti képekkel operáló jeleneteivel, a szépelgő aláfestő zenével és a vége főcím alatt futó képsorokkal többször is átlépi a giccshatárt. Szabó új munkája mégis érdemes mű, hiszen érdekfeszítő cselekményével kedvet csinál a könyveredeti elolvasásához, Emerenc szerepével pedig emlékezetes lehetőséget biztosít az ahogy mindig, úgy most is csodálatos Helen Mirrennek. 
fürkész
2012.03.02
|
The Door
magyar-német filmdráma, 98 perc, 2012
Elfoglalt fiatal írónő - Magda, aki küzd, hogy megbirkózzon a házimunkával - felvesz egy házvezetőnőt, Emerenc-et, aki megbízható, de különc figura. Makacs, szabadszájú, és a munkaadója véleményének kirívó semmibevételével néha bolondnak is tűnik.
Rendező:

Szabó István

Színész:

Martina Gedeck
(Magda)

Helen Mirren
(Emerenc)

Eperjes Károly
(Tibor)

Koncz Gábor
(hadnagy)

Marozsán Erika
(Grossmann Évike)

Börcsök Enikő
(Sutu)

Szirtes Ági
(Polett)

Andorai Péter
(Brodarics)

Kovács Lajos
(szerelő)

Forgalmazza: Mokép
Bemutató: 2012. március 8.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.