Cosmopolis

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (21)
A Cosmopolisban egy fiatal milliárdos egy napját figyelhetjük, melynek során az apokaliptikus nagyváros egyik feléből akar eljutni a másikba hófehér luxuslimuzinja védőburkában, miközben a legkülönfélébb emberek járulnak elébe.
A férfi ugyan (térben) egyre közelebb kerül céljához, ám eközben – az autón kívül és belül is – egyre nagyobb lesz a káosz. David Cronenberg szinte közvetlenül a színtelen-szagtalan Veszélyes vágy után jelentkezik újabb művével. A Cosmopolis kecsegtető előjelei alapján az alkotó új munkájával visszatalálhatott volna arra az útra, amit a Karambollal hagyott el. A rendező most is egy kultszerző, ezúttal Don DeLillo regénye alapján dolgozott, mely rokona Ballard Karamboljának: hasonlóan futurisztikus és technicista, sőt még egy bizonyos fajta fétis is megfigyelhető benne, csak az autóbaleset-megszállottakkal ellentétben a Cosmopolis főhősének fétise – egyebek mellett – épp a sérülések elkerülése. 
 
Cronenberg új alkotására azonban nagyon nehéz nem kísérleti filmként tekinteni: rendkívül steril, képileg a már-már abnormálisan szimmetrikus kompozíciók uralják. Jelentős része egy limuzin belsejében játszódik, ahol a színészek (akik jórészt a kapitalizmusra, a közgazdaság szabályaira és magára az életre vonatkozó axiómákat és egyéb magvas gondolatokat vágnak szemérmetlenül a néző arcába) nem átélhető jelenetek szereplői, inkább egy-egy bizarr performance résztvevői. A Cosmopolist így érdekes figyelni, de nem lehet mesterműnek tekinteni – vagy akár csak komolyan venni... 
fürkész
2012.05.29
|
Cosmopolis
francia-kanadai-olasz-portugál filmdráma, 108 perc, 2012
A film egy huszonéves, milliárdos tőzsdeügynök 24 óráját meséli el, aki egy reggel úgy dönt, hogy a város másik végébe hajt hajat vágatni, a kényszerű pihenőkkel tarkított út közben szép lassan elveszíti összes vagyonát, sőt egy bérgyilkossal is dolga támad.
Színész:

Robert Pattinson
(Eric Packer)

Jay Baruchel
(Shiner)

Samantha Morton
(Vija Kinsky)

Paul Giamatti
(Benno Levin)

Juliette Binoche
(Didi Fancher)

Sarah Gadon
(Elise Shifrin)

Mathieu Amalric
(André Petrescu)

Kevin Durand
(Torval)

Emily Hampshire
(Jane Melman)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. május 31.

Műsoron a TV-ben

Film Mánia
 2020.04.04., szombat, 10:30
 2020.04.07., kedd, 17:05

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(5 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
18:05
Négy esküvő és egy temetés
angol romantikus vígjáték , 1994
18:35
A belső ember
amerikai filmdráma, 2006
18:40
Öld meg Rómeót!
amerikai akcióthriller, 2000
18:45
Tölténykirálynő
amerikai akciófilm, 2019
18:55
Milliárdos váltságdíj
angol thriller, 2016
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.