Cosmopolis

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (21)
A Cosmopolisban egy fiatal milliárdos egy napját figyelhetjük, melynek során az apokaliptikus nagyváros egyik feléből akar eljutni a másikba hófehér luxuslimuzinja védőburkában, miközben a legkülönfélébb emberek járulnak elébe.
A férfi ugyan (térben) egyre közelebb kerül céljához, ám eközben – az autón kívül és belül is – egyre nagyobb lesz a káosz. David Cronenberg szinte közvetlenül a színtelen-szagtalan Veszélyes vágy után jelentkezik újabb művével. A Cosmopolis kecsegtető előjelei alapján az alkotó új munkájával visszatalálhatott volna arra az útra, amit a Karambollal hagyott el. A rendező most is egy kultszerző, ezúttal Don DeLillo regénye alapján dolgozott, mely rokona Ballard Karamboljának: hasonlóan futurisztikus és technicista, sőt még egy bizonyos fajta fétis is megfigyelhető benne, csak az autóbaleset-megszállottakkal ellentétben a Cosmopolis főhősének fétise – egyebek mellett – épp a sérülések elkerülése. 
 
Cronenberg új alkotására azonban nagyon nehéz nem kísérleti filmként tekinteni: rendkívül steril, képileg a már-már abnormálisan szimmetrikus kompozíciók uralják. Jelentős része egy limuzin belsejében játszódik, ahol a színészek (akik jórészt a kapitalizmusra, a közgazdaság szabályaira és magára az életre vonatkozó axiómákat és egyéb magvas gondolatokat vágnak szemérmetlenül a néző arcába) nem átélhető jelenetek szereplői, inkább egy-egy bizarr performance résztvevői. A Cosmopolist így érdekes figyelni, de nem lehet mesterműnek tekinteni – vagy akár csak komolyan venni... 
fürkész
2012.05.29
|
Cosmopolis
francia-kanadai-olasz-portugál filmdráma, 108 perc, 2012
A film egy huszonéves, milliárdos tőzsdeügynök 24 óráját meséli el, aki egy reggel úgy dönt, hogy a város másik végébe hajt hajat vágatni, a kényszerű pihenőkkel tarkított út közben szép lassan elveszíti összes vagyonát, sőt egy bérgyilkossal is dolga támad.
Színész:

Robert Pattinson
(Eric Packer)

Jay Baruchel
(Shiner)

Samantha Morton
(Vija Kinsky)

Paul Giamatti
(Benno Levin)

Juliette Binoche
(Didi Fancher)

Sarah Gadon
(Elise Shifrin)

Mathieu Amalric
(André Petrescu)

Kevin Durand
(Torval)

Emily Hampshire
(Jane Melman)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. május 31.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.