Fehér éjszaka

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (54)
Azt már megszokhattuk, hogy a franciák jók a vígjátékokban és nagyon jók a művészfilmek terén, és van egy saját műfajuk is, a policier, avagy zsarufilm – ami nem feltétlen keverendő a krimivel, bár nagyon hasonló ahhoz.
A Fehér éjszaka is úgy kezdődik, mint egy klasszikus rendőrmese, aztán észrevétlenül átmegy valami egész másba: igazi akció kerekedik belőle.
 
Minden úgy kezdődik, ahogy az a zsarumoziknál szokott: kissé viseltes, kötelezően borostás és bőrdzsekis hőseink egy drogszállítmányt kapcsolnak le, de hamar kiderül, hogy ezek a fickók saját zsebre dolgoznak. Ráadásul a rajtaütés félresikerül, és a bőröndnyi kokain megszerzése közben az egyik rendőr megsérül, de ami még nagyobb baj, fel is ismerik őket, és bosszúból elrabolják hősünk, Vincent kisfiát. A sporttáskányi kokó és a fiú kicserélésére egy night clubban kerül sor, és természetesen semmi nem működik a terv szerint. 
 
A filmet a remek forgatókönyv és a Frédéric Jardin rendező által diktált feszes tempó mellett a főszereplő, Tomer Sisley (Largo Winch) alakítása és úgy általában fizikai jelenléte, dinamikája viszi el. A karrierjét furcsa módon stand-up komikusként kezdő, de itt kőkemény Sisley egyben akciókoreográfusként is közreműködött a produkcióban, és a night club mikrokozmoszában, folyton változó belső tereiben zajló üldözés és harc helyenként tényleg lélegzetelállító. Persze a „helyenként” szó sem teljesen passzol ide, mert szinte egy perc megállás sincs a moziban; a szerepek folyton felcserélődnek, végig izgulhatunk hol ezért a szereplőért, hol egy másikért. 
Vízer
2012.11.30
|
Nuit blanche
belga-francia-luxemburgi thriller, 98 perc, 2011
Két zsaru némi drogot akar rabolni, de magánakciójuk balul sül el.
Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2012. december 6.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.