Pride

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (8)
Ha a szerbek, horvátok, szlovének, macedónok és montenegróiak ilyen szépen tudnak együtt dolgozni egy filmen, ami a másság elfogadásáról szól, akkor minek volt az egész őrült, véres délszláv háború? Igaz, a koszovói albánokat és a bosnyákokat kihagyták a koprodukcióból, de szereplőként még ők is megjelennek.
Srdjan Dragojevic rendező amolyan szerb nemzeti kincs, akinek filmjeit – Szent György lelövi a sárkányt, Sebek, A szép falvak szépen égnek – rendre teltházzal vetítették, és aki mindig ironikusan, de büszkén szólt a nemzeti érzésről, és aki hirtelen egy olyan munkát készített, ami minden melegfesztivál büszkesége lehet. Hogy is van ez? Hát úgy, hogy bár a téma alapvetően a melegség, és általában a másság elfogad(tat)ása, a hangnem valójában sztereotípiákra épülő vaskos balkáni macsó humor, és a célközönség is ehhez idomul – ezért is nézték meg eddig volt Jugoszlávia-szerte 600 ezren. Tegyük gyorsan hozzá, hogy a Pride rendben van, ha elfogadjuk a szereplőit is olyannak, amilyenek. Adott ugyanis Citrom (Nikola Kojo, aki Dragojevic korábbi filmjeiben is hasonló karaktert játszott), a háborús veterán és maffiózó, aki a körülmények furcsa összejátszása folytán a készülő belgrádi melegtüntetés védelmét vállalja be, ám mivel a helyi erőkre nem számíthat, egy bosnyák, egy horvát és egy albán kollégával indul harcba, mely során megismeri az összes melegekkel kapcsolatos klisét, és megtanulja elfogadni azokat. Szerencsére mindez vígjáték, de ismerve a szerb viszonyokat, lehetne véres dráma is.
Vízer
2012.06.30
|
Parada
horvát-macedón-szerb-szlovén , 115 perc, 2011
Egy középkorú, homofób szerb gengszter feláldozza magát a melegek szabadságáért a hazájában.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2012. július 5.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.