U-571

olvasói
7/10 (21)
Német tengeralattjáró, ami amerikai, amerikai tengerész, aki német. Semmi sem biztos, csak a hajótestbe becsapódó torpedó. Nagyszabású háborús film, sok akcióval és még több vízzel.
Ha rossz humorom lenne (de persze nincs!), azt mondanám, hogy az "idegen hajó", amivel az orosz haditengerészet jelentései szerint a Kurszk ütközött, valójában a Universal Pictures reklámhajója volt. Minden hírverésnél többet számít ugyanis egy tengeralattjárós filmnek, ha egy valódi katasztrófa árnyékában mutatják be. Az U-571 ugyan áprilisban került a mozikba Amerikában, de Magyarországra most érkezett el.Szép, klasszikus második világháborús filmről van szó, mely egyesíti magában a realista háborús filmek feszültségét, a katasztrófafilmek kőkemény látványvilágát és az átverős kémfilmek trükkjeit. 1942-t írunk, az Atlanti-óceánon dúl a totális tengeralattjáró-háború. A németek erős fölényben vannak, mindenekelőtt azért, mert kiváló rádiós kódrendszerüknek köszönhetően remekül tudják mozgatni hajóikat. Ám az adó hordozója, az U-571 jelzésű tengeralattjáró meghibásodik. Segítséget kérnek a hazaiaktól, ám az adást elkapja egy amerikai hajó. Az amik gyorsan áthegesztenek egy tengeralattjárót, hogy németnek nézzen ki, odaküldik, és a legénység, csodák csodája, el is foglalja német hajót. Megvan az adó, a kódoló, a hírneves Enigma. Igen ám, de közben az amerikai tengeralattjáró találatot kap, annak rendje és módja szerint elsüllyed, hőseink pedig ott maradnak egy súlyosan sérült, vadidegen tengeralattjárón, ahol még a német feliratokat sem értik. Ezzel a szerkezettel kellene valahogy hazajutni, miközben két ország teljes haditengerészete rájuk vadászik.A sztori csak első pillantásra tűnik reménytelenül bonyolultnak, de az U-571 erényei nem is itt keresendők. Sokkal inkább azokban a klasszikus értékekben, amelyek mindig is jellemezték az amerikai háborús filmeket. Első osztályú színészi játék Matthew McConaughey (Kapcsolat, A Newton fiúk), Harvey Keitel (felsorolhatatlan), Bill Paxton (Twister, Titanic) és - meglepő, de hatásos választás - Jon Bon Jovi jóvoltából; pompás fényképezés Oliver Wood (Ál/Arc, Még drágább az életed) révén; rohanó tempó és folyamatosan fenntartott baljós feszültség.
Dukász Izidor
2001.01.01
|
U-571
amerikai háborús film, 115 perc, 2000
Rendező:

Jonathan Mostow

Színész:

Matthew McConaughey
(Andrew Tyler)

Bill Paxton
(Mike Dahlgren)

Harvey Keitel
(Henry Klough)

Jon Bon Jovi
(Pete Emmett)

David Keith
(Matthew Coonan)

Thomas Kretschmann
(Gunther Wassner)

Jake Weber
(Hirsch)

Jack Noseworthy
(Bill Wentz)

Tom Guiry
(Ted Fitzgerald)

Bemutató: 2012. június 20.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.