Panelkapcsolat

olvasói
(0)
Tarr Béla ‘82-es remeke a panelfalak közé szorult életek tökéletes esszenciáját adja, asztalcsapkodós veszekedésekkel, alattomosan terjengő lépcsőházszaggal és a pillanatnyi megváltást szimbolizáló, beépített szekrénybe rejtett dugisörrel.
Főhőseink immár 9 éve élik együtt a házastársi kapcsolatok jó és kevésbé jó mindennapjait, bár náluk a „kevésbé jó” már a fagyáspont közeli elviselhetetlenség határait ostromolja... A férfi és a nő pontosan azzal az idővel nem tud mit kezdeni, ami maradéktalanul az övék lehetne. A házassági évfordulón, a strandon, a vállalati bulin - amiknek mind a felszabadult együttlétről kéne szólni - szabadul el igazán a pokol; vagy egykedvűen és csalódott beletörődéssel hagyják, hogy elszaladjon mellettük a pillanat, vagy egymás fejét leüvöltve abszolválják a mennyiségileg igen kevés, és pont ezért jelentős értéket képviselő szabadidejüket. A nő frusztrált és hisztériás, a férfi ettől zord önvédelembe menekül, amitől csak a feleség csüggedtségi állapota emelkedik még inkább az egekbe, csodásan előkészítve egy újabb rohamot. Épülnek a panelek a lelkekben is... A helyzet tragikuma, hogy nincs megoldás, bár az újonnan vásárolt mosógép egy ideig feledtetni tudja a kétségbeejtő kilátástalanságot. 
 
A képsorok közvetlen áramlása, a mesteri minimál stilizálás remekül alájátszik az érzelmi ingadozás, az indulatok és a tapintható feszültség érzékeltetéséhez. Pogány Judit és Koltai Róbert zseniális alakításában pedig annyi emberien hiteles átlényegülés van, hogy ha hollywoodi színészpár lennének, Tarr filmje után biztosan beadták volna a válókeresetet... 
macsek
2006.06.02
|
magyar filmdráma, 84 perc, 1982
Elromló házasság, a férj dezertál a szomszédos munkásszállásra, de a váratlanul felbukkanó mosógép már a megbékélés szimbóluma...
Rendező:

Tarr Béla

(4 kép)


Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.