Feketék jogai

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (4)
A kőgazdag hiphopsztárok és sztárkosarasok ma már az afroamerikaiakról alkotott képünk alapvetései, nem is beszélve a tévésorozatok és krimik örökké morcos, testes rendőrkapitányairól, de pár évtizeddel korábban megdöbbentően más volt a kép.
Aki ezt eddig nem tudta, az most kissé ironikus módon egy svéd dokumentumfilmes tolmácsolásában találkozhat a tényekkel.
 
Svéd újságírók 1967 és 1975 között szorgalmasan dokumentálták az amerikai emberjogi mozgalmak előretörését, vagyis kameráik elé kerítették a feketék egyenlőségéért indított harc békés vagy kevésbé békés szereplőit. Hogy miért utaztak ilyen messzire egy efféle téma kedvéért, és miért vállalták a gyanakvó és az országimázsért joggal aggódó amerikai hatóságok zaklatását is, az most mellékes, a lényeg az, hogy sok-sok év múltán egy bizonyos Göran Hugo Olsson fogta magát és az archívumban talált filmekkel bevonult a vágószobába, majd egy több szempontból is releváns dokumentumfilmet készített. 
 
Olsson kronológiai sorrendben, 9 fejezetre osztva mutatja be a mozgalmat, a célok megfogalmazásától a békés eszközök kimerítésén és a kormány reakcióján át egészen a Fekete Párducok és az Iszlám Nemzet megjelenéséig. Sok év távlatából megszólalnak azok (Angela Davis, Stokely Carmichael és mások), akiket a kárörvendő szocialista országokban hősként tiszteltek, láthatjuk Martin Luther Kinget, és az archív felvételek színessé teszik azt a különös történelemórát, amely emlékeztet arra, hogy minden, ma már természetesnek tekintett alapvető jogért annak idején keservesen megharcoltak valakik, akiktől csak tanulni lehet. 
Vízer
2012.08.31
|
The Black Power Mixtape 1967-1975
svéd dokumentumfilm, 100 perc, 2011
A Feketék jogai, egy mélyreható dokumentumfilm, mely a Black Power ("Fekete Erő") mozgalom, kialakulását és történetét vizsgálja az afroamerikai közösségekben - 1967 és 1975 között.
rendező:

Göran Olsson

Forgalmazza: Anjou Lafayette
Bemutató: 2012. szeptember 6.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.